MINISTAR KOSOVSKOG MUP-a POTVRDIO: "Napad na sjeveru izveli bivši pripadnici Kosovske policije iz redova srpske zajednice"

Upitan da li će zbog bezbjednosne situacije vanredni izbori zakazani za 18. decembar biti odloženi, ministar Svecla je kazao da policija ima kapaciteta da garantuje bezbjednost, ali da je odluka na odgovornim institucijama.

  • Regija

  • 07. Dec. 2022  

  • 2

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla izjavio je danas da su među kriminalcima, koji stoje iza napada u utorak u dvije sjeverne opštine, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica, bivši pripadnici Kosovske policije iz redova srpske zajednice, koji su početkom novembra podnijeli ostavke.

Kosovski ministar Sveçla je na konferenciji za novinare rekao da i pored sirena za upozorenje koje su bile puštene, srpski građani nisu izašli na ulice da podrže kriminalce. On je kazao da su u napadima u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku korišteni šok bombe, ručne bombe i vatreno oružje, navodi AA. 

“Sada imamo i prve podatke prikupljene sa terena, kako od strane policije, tako i od strane obaveštajnih službi, koji nam govore da neki od ovih kriminalaca potiču iz redova bivših pripadnika Kosovske policije“, naglasio je Svecla i dodao da je danas obišao glavni most na rijeci Ibar u Mitrovici, te da je situacija mirna.

Upitan da li će zbog bezbjednosne situacije vanredni izbori zakazani za 18. decembar biti odloženi, ministar Svecla je kazao da policija ima kapaciteta da garantuje bezbjednost, ali da je odluka na odgovornim institucijama.

"Uveren sam da Kosovska policija ima sve potrebne kapacitete da garantuje sve neophodne demokratske procese na Kosovu. Normalno odluke donose odgovorne institucije, kao što su predsednica Kosova, Centralna izborna komisija koja priprema plan“, naglasio je ministar.

U Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici u utorak su opštinski izborni službenici i policajci, pokušavajući da otvore kancelarije opštinskih izbornih komisija, napadnuti šok bombama i hitcima u vazduh, saopštila je Kosovska policija. Kao rezultat toga, oni nisu bili u mogućnosti da nastave pripremni proces za vanredne izbore na sjeveru.

Vanredni izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova raspisani su nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije. Srpska lista, čiji su gradonačelnici podnijeli ostavke početkom novembra, nije se prijavila za ove izbore.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...