PROFESOR MUHASILOVIĆ O NEGODOVANJU ZBOG POSJETE IRANSKOG MINISTRA: "BiH je uvijek bila zapadna, ali to očito nije bilo dovoljno, Osmorka, HDZ i SNSD licemjerni!"

„Iran je legitimna priznata država od strane UN-a. Amerikanci nemaju problema da sjednu s Irancima. U BiH je to problem. Očito ima jedno licemjerje", kaže on.

  • Mini market

  • 07. Dec. 2022  07. Dec. 2022

  • 8

Neshvatljiva i krajnje opasna histerija nastala je jučer nakon što je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, a kasnije i član Kolegija Doma naroda Bakir Izetbegović obavili sastanak s ministrom vanjskih poslova Irana Hosseinom Amirom Abdollahianom, koji je boravio u posjeti Sarajevu.

Drugi članovi Kolegija (HDZ i SNSD), kao i Denis Zvizdić (NIP), odbili su susresti se s iranskim ministrom!?

Krajnje nediplomatski, a zbog dodvoravanja zapadnim ambasadama!? No, trebali bi se prisjetiti svoje također prevelike histerije kada su mediji sručili svoja pera na Željka Komšića i Šefika Džaferovića zbog odbijanja susreta sa Sergejom Lavrovom!

Potpuno političko ludilo, puno licemjerja vlada u BiH. Jahja Muhasilović, profesor međunarodnih odnosa i geopolitike u razgovoru za Patriju govori o trenutnoj političkoj sceni u BiH.

Kako ste vi doživjeli ponašanje jednog dijela političara u BiH i odbijanje susreta s iranskim ministrom koji je boravio u zvaničnoj posjeti BiH?

„Mislim da je posrijedi jedan medijski spin koji nažalost se formira u stranim  ambasadama, prvenstveno zapadnim, da se mora ići isključivo u pravcu kako su to strane diplomate zacrtale i sve što iskače iz tog kolosijeka se osuđuje. To smo nažalost mogli vidjeti i po ponašanju medija jučer, ali i po ponašanju određenih političara prvenstveno iz Osmorke koji su potrčali da osude dolazak iranskog ambasadora. Vidjeli smo tu i ponašanje HDZ-a i SNSD-a koji su odbili da se susretnu s ministrom. Stvara se jedna namjerna dihotomija odnosno polarizacija geopolitička gdje se prvenstveno od probosanske strane očekuje da se svrsta na stranu zapada. Probosanska strana svakako godinama jeste zapadna ali se pokazalo u tom kontekstu onoga što se dešava u BiH zadnjih mjeseci da to nije zadovoljilo apetite“.

Zbog čega i ko sada BiH stavlja u poziciju da bira između dvije povijesno prijateljske zemlje mislim na Iran i SAD?

„Ko god stane protiv te politike kroz medijski instrumentarij se osuđuje kao štetni političar, što smo vidjeli na primjeru ministrice Bisere Turković gdje je bila popljuvana od strane pojedinih političara, i na socijalnim mrežama zbog svog diplomatskog ponašanja. S druge strane pred BiH je stavljen izazov da mora da osudi ono što radi iranski režim. To nije najpametnija pozicija koju bi BiH trebala da zauzme, ne samo što se Iran pokazao kao prijateljska zemlja tokom ratnih dejstava 90-tih, kada nam je najviše i najkonkretnije pomogao, već i zbog činjenice da je BiH mala zemlja i nema pravo da se miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja. S druge strane ne može ni podržati ono šta se dešava u Iranu, ali mislim da je neutralna pozicija najrealnija“.

Aleksandar Vučić također je dan ranije primio u posjetu iranskog ministra. Mediji u BiH potpuno nijemi. S druge strane vidimo da on uspješno odolijeva pritiscima EU o odnosu Srbije spram ruske agresije na Ukrajinu. Možemo li onda reći da u BiH i nema puno državnika koji znaju šta i kako rade?

"Jedino se izgleda BiH ne dozvoljava da sjedi 'na dvije stolice'. Srbija to konkretnije i bolje radi. Isto tako sjećamo se da je Dragan Čović mimo bilo kakvih diplomatskih procedura išao u Moskvu i Izrael, kao i Dodik, ali nismo imali ovakav pritisak. Na kraju kroz ispunjavanje želja Čoviću kroz nametanje Izbornog zakona se pokazalo da sjedenje na dvije stolice se isplati, Dodiku se također toleriše se sve što radi, pa čak i činjenica da je pokrao izbore!."

Ali šta to govori o našim političarima? Može li se političar koji zaboravlja važnu ulogu Irana u odbrani BiH nazvati probosanskim?

„Iran je legitimna priznata država od strane UN-a. Amerikanci nemaju problema da sjednu s Irancima. U BiH je to problem. Očito ima jedno licemjerje. Po svaku cijenu se želi u vlast i Osmorka šuti na maksimalističke zahtjeve i prohtjeve HDZ i SNSD. Mogli smo to vidjeti u ponašanju Osmorke. Taj dio bh. političkog spektruma nema to državničko ponašanje nisu nam ponudili nikakvu strategiju i plan, dozvolili su da budu inferiorni u odnosu na jedan mali HDZ.

Druga strana probosanskog spektruma je antagonizirana kao najštetniji politički faktor, prešućujući činjenicu da HDZ i SNSD decenijama aktivno ruše BiH pokušavajući da je podijele.

Bojim se da je nekome cilj da radikalizira Bošnjake. I to je moguć scenarij. Možda da Bošnjaci u toj radikalizaciji počnu praviti greške pa se da legitimitet toj marginalizaciji njihove političke volje. Možda za stvaranje neke konfederacije što bi ishodilo podjeli Bosne“.

A, kako se desilo da Čović odjednom zaboravi princip legitimnosti?

„Vidimo jedno licemjerno ponašanje i HDZ-a i Osmorke. Što se tiče Čovića on se godinama zalagao za princip legitimnosti, međutim, sada kaže da nevezano za broj delegata spreman je ići u vlast s Osmorkom, iako imaju manji broj glasova i delegata unutar doma naroda. On se pokazao kao licemjeran i pregazio je dugogodišnji princip za koji se zalagao.

Osmorka je godinama kritikovala poziciju zbog njihovog savezništva sa HDZ-om i SNSD-om. Istu stvar jednako rade. Čak ni crvene linije nisu jasno naznačili. Jedina crvena linija im je da SDA ne ulazi u vlast što dovodi u pitanje njihove političke namjere“.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...