NAKON ŽRIJEBA PAT-POZICIJA: Osmorka neće moći predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka

S obzirom na to da Osmorka ima 10 delegata, a SDA sa DF-om 13 delegata, moguće je da samo drugi blok predloži kandidata.

  • Politika

  • 08. Dec. 2022  

  • 15

Centralna izborna komisija danas je žrijebanjem odredila delegata iz reda bošnjačkog naroda koji se raspoređuje iz Kantona 10, a koji je pripao SDA-u.

U praksi to znači da će blok SDA i DF jedini moći predložiti kandidata za potpredsjendika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda, za razliku od Osmorke. Osmorka će pak imati svog kandidata u Klubu Srba, dok je HDZ neprikosnoven u Klubu Hrvata. Žrijebanjem je odlučeno da delegat iz ovog kantona pripadne SDA-u čime je blok SDA i DF-a dobio 13-og delegata u Domu naroda FBiH iz reda bošnjačkog naroda. U trenutnom omjeru snaga u bošnjačkom klubu Osmorka neće moći predložiti kandidata za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda. Samim tim SDA će imati mehanizam da zaustavi izbacivanje iz federalne vlasti, a hoće li u tome uspjeti pokazat će naredni mjeseci. Odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je izmijenio Izborni zakon i Ustav Federacije BiH definisano je da je u prvom krugu potrebno 11 (od 23) delegata da se predloži kandidat za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, odnosno skoro polovina delegata. S obzirom na to da Osmorka ima 10 delegata, a SDA sa DF-om 13 delegata, moguće je da samo drugi blok predloži kandidata. Broj potrebnih delegata u drugom i trećem krugu neće biti spušten na 7, odnosno 4, jer će blok SDA i DF već u prvom krugu predložiti kandidata za potpredsjednika Federacije BiH sa 11 ruku. Prag se spušta samo u slučaju kada stranka ili koalicija stranaka nema dovoljan broj ruku (11) da predloži kandidata. Ovakav ishod rezultat je samo Schmidtove odluke koji je u najvećoj mjeri bio usmjeren na ispunjenje ciljeva Zagreba, dižući potreban broj ruku za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH sa trećine na skoro polovinu. Po starim pravilima i jedan i drugi blok bi imali mogućnost da predlože kandidate. (Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...