KONAKOVIĆ TRAŽI POMOĆ OD VISOKOG PREDSTAVNIKA: "Pitamo i Schmidta da li je završen njegov koncept donošenja zakona kako bi deblokirao procese?"

Interesantno bi bilo da se Izetbegović odluči na blokadu cijelog sistema i na taj način amnestira sve one koji su prije njega blokirali, a o kojima smo mi negativno govorili. Biće super interesantna pozicija DF-a

  • Politika

  • 08. Dec. 2022  08. Dec. 2022

  • 30

Nije za blokade, ali ni za razgovor sa SDA poručio je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, komentarišući izbor 12-og delegata u klub Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Konaković je dodao da nema ništa da za se podrži prijedlog SDA za potpredsjednika Federacije BiH. Smatra da je najveći teret na delegatu iz DF koji bi mogao omogućiti i strankama Osmorke da imaju svoj prijedlog.

Hoće li podržati SDA-ov prijedlog kandidata za potpredsjednika Federacije BiH?

“To je jedan od scenarija koji smo mi najavljivali, ali smo stalno govorili da ne možemo imati fokus na Klub Bošnjaka, a moram podsjetiti da je on ovakav zato što je SDA kupila ruke uTuzli, BPK i Posavskom kantonu, zbog toga su umjesto omjera 12,11 u našu korist koji je bio prirodan završecima, na njima svojstven način, došli do rezultata 13 ruku u Klubu Bošnjaka. Ubrzo je formiranje Doma naroda, klubovi i rukovdstvo moraju predložiti predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH”, rekao je Konaković, dodajući da “ne vidi logiku da se tu nešto obora.”

Mišljenja je da treba ispoštovati matematiku, a onda krenuti u formiranje Vlade Federacije BiH, za koju postoji potrebna parlamentarna većina, potpisi i program.

“Volio bih vidjeti kako to SDA misli sačuvati, odbraniti i ucjenama biti dio vlasti sa ljudima i parlamentima sa ljudima koji ne žele biti dio vlasti”, rekao je.

Istaknuo je i da su Schmidtove izmjene donijele jedino korist SDA.

“SDA se kandžama može zakačiti za Klub Bošnjaka i probati prolongirati imenovanje nove Vlade. Pitamo i sad Schmidta, da li je njegov koncept donošenja zakona kako bi deblokirao procese, sad kad ponovo uđu u blokadu završen, ili se planira aktivirati i dovesti do kraja. Računamo na njegov racio. Prirodno je da imenujemo rukovodstva”, rekao je lider NiP-a.

Hoće li DF vratiti SDP-u?

Interesantna je priča, istaknuo je, za N1 da u Klubu Hrvata SDA i DF imaju nula delegata.

“I sad bi trebali blokirati cijeli sistem. Interesantno bi bilo da se Izetbegović odluči na blokadu cijelog sistema i na taj način amnestira sve one koji su prije njega blokirali, a o kojima smo mi negativno govorili. Biće super interesantna pozicija DF-a. Imenovanje Milana Dunovića se desilo se na način da je SDP dao potrebne ruke da se imenuje, a koji nije bio dio vladajuće koalicije. DF će pokazati da li će se tu eventualno odužiti SDP-u. Biće jedan mjesec interesantan”, naglasio je.

Očekuje da SDA shvati da niko sa njima ne očekuje pravljenje koalicije.

“Vidio sam njihov poziv da se sjedne i razgovara, sa naše strane niko neće razgovarati sa SDA. Vidjet ćemo da li će ti ljudi pokušati da ostave Fadila Novalića na čelu Vlade FiH i možda će im građani reći šta o tome misle. Politički gledano, to je scenarij koji ja možda priželjkujem, ali s obzirom da 15. 12. dobijamo kandidatski status i na činjenicu da smo sa HDZ-om uspostavili neviđen model komunikacije, bavimo se životnim temama, očekuje iz partnera iz RS isti pristup. E zamislite, ako to krene sve, jedan potpuno novi politički ambijent, i da SDA tome stane na put, bojim se da će ih ta energija na kraju pregazit”, zaključio je Konaković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...