"SB" SA GRAĐANIMA: U Sarajevu održani protesti protiv korupcije, upućeni zahtjevi pravosudnim institucijama (FOTO)

Demonstranti su poručili da postoji na "pretek dokaza" za korupciju te su napomenuli da sistemska korupcija vlada Bosnom i Hercegovinom.

  • Vijesti

  • 09. Dec. 2022  09. Dec. 2022

  • 2

U Sarajevu su danas održani protesti povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije te su tom prilikom istaknuti zahtjevi državnim pravosudnim institucijama.

 Građani su, noseći transparente, prošetali centralnim ulicama te su se zadržali ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine i Ureda visokog predstavnika (OHR). Njihovi zahtjevi Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), Tužilaštvu i Sudu Bosne i Hercegovine su:

  • Pokrenuti disciplinske postupke i otpustiti sve sudije i tužioce zbog "neučinkovitog rada i nesankcionisanja visokopozicioniranih političara";

  • Vratiti strane sudije i tužioce da "počiste nered i nerad";

  • U fokus staviti prijavu korupcije među "visokopozicioniranim političarima i njihovim satelitima" te da se istrage vode sa timom tužilaca. Sačiniti informacije od javnog interesa o "otvorenim i okončanim slučajevima visoke korupcije i učiniti ih dostupnima na stranici VSTV-a. Ažurirati listu najmanje jedno mjesečno";

  • Disciplinske postupke, koji se vode protiv sudija i tužilaca, javno voditi u prisustvu podnosioca prijave, osim u slučajevima kada bi publicitet mogao nanijeti štetu "interesima pravde". Formirati poseban tim stranih stručnjaka kao konsultante pri Uredu disciplinskog tužitelja (UDT), jer je "više nego očigledno da su disciplinski postupci, koji trebaju biti korektiv rada sudija i tužilaca, potpuno neučinkoviti i pod kontrolom političara".

Demonstranti su poručili da postoji na "pretek dokaza" za korupciju te su napomenuli da sistemska korupcija vlada Bosnom i Hercegovinom.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...