VLADIMIR PUTIN PONOVO PRIJETI: "Izbrisaćemo sa lica zemlje svakog ko nas napadne nuklearnim oružjem"

Rekao je i da „nema potrebe“ za drugim talasom mobilizacije za rat u Ukrajini.

  • Svijet

  • 09. Dec. 2022  09. Dec. 2022

  • 0

Svaka zemlja koja napadne Rusiju nuklearnim oružjem biće zbrisana sa lica zemlje, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi Sky News.

On tvrdio da Rusija nema mandat da pokrene preventivni nuklearni napad, dodajući da bi rusko napredno hipersonično oružje pružilo „nasilan odgovor“ ako bude napadnuto.

Putin je ovo rekao na konferenciji za novinare u Biškeku u Kirgistanu.

Rekao je i da „nema potrebe“ za drugim talasom mobilizacije za rat u Ukrajini.

On navodi da 150.000 nedavno mobilisanih rezervista još uvijek nije poslano na front.

Podsjetimo, Putin je pre nekoliko mjeseci naredio mobilizaciju 300.000 Rusa za rat u Ukrajini.

Iako je Putin više puta govorio da je mobilizacija završena, on i dalje odbija da izda zvaničan dekret kojim se proglašava njen kraj, zbog čega Rusi strahuju da bi mogao da se najavi novi talas mobilizacije.

Putin je priznao da je bilo „nekih problema sa nabavkom opreme i odjeće za regrute“, ali je rekao da se problemi sada ublažavaju.

Novinar je danas zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina da prokomentariše odluku ruskog suda kojim je opozicioni političar Ilja Jašin osuđen na 8,5 godina zatvora zbog objavljivanja snimka stradanja Ukrajinaca u Buči.

Sud je poslao Jašina u zatvor zbog „širenja lažnih vijesti o ruskoj vojsci”.

Putin je na pitanje novinara najprije rekao „ko je Jašin“, a potom rekao da ne treba sumnjati u odluke sudova.

Jašin je jedan od rijetkih protivnika ruske invazije na Ukrajinu koji nije pobjegao iz zemlje.

Ranije ove godine rekao je da vjeruje da „antiratni glasovi zvuče glasnije i ubjedljivije ako osoba ostane u Rusiji“.

„Moram da ostanem u Rusiji, moram da govorim istinu glasno, moram da spriječim krvoproliće po svaku cijenu“, rekao je ove nedjelje u sudnici i dodao: „Fizički me boli kada pomislim koliko je ljudi ubijeno u ovome. ratu, koliko je života uništeno, koliko porodica je ostalo bez svojih domova. Ne možete biti ravnodušni prema tome. Ne žalim ni za čim.“

Putin je takođe rekao da su moguće dalje razmjene zarobljenika između SAD-a i Rusije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...