ČOVIĆEV POSLOVNI PARTNER ŠIROKE RUKE: Kabiri spreman financijski pomoći da “Crkva ponovno zablista”

Kabiri je izraelski poduzetnik i prijatelj lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića čija je kompanija zakupila dio posrnulog Aluminijskog kombinata.

  • Vijesti

  • 11. Dec. 2022  11. Dec. 2022

  • 5

Predsjednik Židovske-Jevrejske općine Mostar Amir Gross Kabiri najoštrije je osudio nedavni necivilizacijski i vandalski čin devastiranja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru. 

U pismu parohu Dušku Kojiću naveo je da ga žalosti činjenica da postoje pojedinci koji su spremni na ovakav način oskrnaviti jedan od najljepših simbola grada Mostara te time pokušati narušiti multietnički život u Mostaru.  

-Saborna Crkva treba ponovno postati mjesto molitve i okupljanja građana grada Mostara pravoslavne vjeroispovijesti te ostati prepoznatljiv simbol ovog grada kao i čitave Bosne i Hercegovine. Unatoč tome, smatramo kako ovo ne treba biti prepreka na Vašem plemenitom putu kojim njegujete zajedništvo, humanost i toleranciju. Kao predsjednik Židovske-Jevrejske općine Mostar iskazujem spremnost financijski podržati otklanjanje posljedica ovog nehumanog čina s iskrenom željom da Crkva ponovno zablista u svom najljepšem izdanju te da se ovakav nemili događaj više nikada ne ponovi, istaknuo je Kabiri.

Podsjetimo, Kabiri je izraelski poduzetnik i prijatelj lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića čija je kompanija zakupila dio posrnulog Aluminijskog kombinata.

Izraelski poduzetnik i "kolekcionar umjetnina", Amir Gross Kabiri, nije dugo u Mostaru, ali je ipak uspio u tom kratkom periodu sebi priskrbiti popriličan broj različitih funkcija!

Od privrede, preko sporta i kulture, pa sve do javnog angažmana.

Sve je počelo sa povoljnim ulaganjem u propali mostarski Aluminij, gdje je iznajmljen jedan dio bivših proizvodnih kapaciteta, a nastavilo se ulaskom izraelskog biznismena u nogomet – odnosno "HŠK Zrinjski".

Kabiri je imao i još puno šire ambicije, pa je “učas posla” i bez puno javne priče postao i predsjednik Jevrejske zajednice u Mostaru, gdje je na tom mjestu zamjenio Zorana Botića. Otvorio je i svoju galeriju “HUB” u Mostaru, za koju se tvrdi da je vrijedna “nekoliko stotina miliona maraka” i to u bivšim prostorijama Galerije Aluminij.

I tu nije kraj Kabirijevih ambicija. Kabiri je našao vremena i za formiranje Privredne komore države Izrael u BiH. Funkciju predsjednika je naravno sačuvao za sebe!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...