SKANDAL NA DANU ORUŽANIH SNAGA U WASHINGTONU: Ambasador 'skinuo' sa spiska sve koji 'ne poštuju RS'?!

Budući će SNSD Milorada Dodika, očito, ponovo biti "nezaobilazan" prilikom formiranja vlasti i diplomatske mreže, neka onima koji budu kreirali vlast slučaj "Vujić" bude pouka kada dijele ambasadorske pozicije u ključnim centrima moći.

  • Mini market

  • 11. Dec. 2022  11. Dec. 2022

  • 4

Novi skandal veže se uz Ambasadu Bosne i Hercegovine u Washingtonu! Naime, u srijedu, 7. decembra 2022., održan je prijem povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) u Ambasadi naše zemlje u Washingtonu.

Prijem se, inače, formalno organizira u ime Ministarstva odbrane BiH. Međutim, kako tvrde sagovornici portala Radiosarajevo.babh. ambasador u sjedištu SAD-a, Bojan Vujić (SNSD), još jednom je zloupotrijebio svoju poziciju, te nanio štetu imidžu Bosne i Hercegovine.

Skidanje zvanica sa spiska

Iako je organizacioni tim formalno poslao pozivnice medijima, uglednim članovima dijaspore i aktivistima za Bosnu i Hercegovinu, ambasador je, kako nam je potvrđeno iz dva neovisna izvora, navedenim osobama zabranio dolazak na događaj pod izgovorom da te osobe "ne poštuju Republiku Srpsku", te da mogu pristupiti Ambasadi tek kada budu poštovale ovaj bh. entitet.

Prema istim izborima, ambasador Vujić je spiska, navodno, „prekrižio“ i neke važne članove State Departmenta, te novinare koji su trebali propratiti ovaj događaj. Među ostalima, kako neslužbeno saznajemo, je i redakcija Glasa Amerike!

S druge strane, prijemu prisustvovao Obrad Kesić, čelnik tzv. predstavništva RS-a u Washingtonu. Prema našim saznanjima, Kesić uopće nije bio na službenoj, nego na Vulićevoj privatnoj listi gostiju, a prijemu je prisustvovao i ambasador susjedne Srbije Marko Đurić.

"Ovo nije prvi put da ambasador Vujić svjesno nastoji podrivati interese države BiH", kažu naši izvori dobro upućeni u odnose u Ambasadi BiH u Washingtonu. Naime, ranije je zabilježeno da je Vujić mjesecima namjerno držao poderanu zastavu Bosne i Hercegovine na zgradi ambasade koju je odbijao promijeniti. Promijenjena je tek kada je tamo stigla delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH na čelu sa ministricom, dr. Biserom Turković.

Priprema obilježavanja "dana RS-a"

Vujić, također, razmatra i obilježavanje neustavnog 9. januara u ambasadi Bosne i Hercegovine, što još uvijek nije zvanično potvrđeno. Istina ambasador Vujić i šef tzv. predstavništva Republike Srpske Obrad Kesić obilježili su i prošlog januara neustavni “dan RS-a” prisustvom na Svetoj liturgiji svetom mučeniku Stefanu sa parohijanima crkve Svetog Luke u Washingtonu. Paroh Vasilije Vranić je “spominjao i očitao molitve za Republiku Srpsku i njene građane”, prenio je tada RTRS.

Budući će SNSD Milorada Dodika, očito, ponovo biti "nezaobilazan" prilikom formiranja vlasti i diplomatske mreže, neka onima koji budu kreirali vlast slučaj "Vujić" bude pouka kada dijele ambasadorske pozicije u ključnim centrima moći.

Šta je rekao američki ambasador u BiH?

Podsjetimo, s druge strane, američki ambasador u BiH Michel Murphy je povodom Dana OSBiH poslao poruku javnosti.

"Ne postoji nijedna druga zemlja kojoj je više stalo do BiH i podrške Oružanim snagama BiH od SAD-A, čime se ponosimo. A Sjedinjene Države uradit će i više. Drago mi je da danas mogu objaviti da ove godine SAD daju dodatnih sedamnaest miliona dolara za podršku Oružanim snagama BiH. Ova dodatna sredstva uključuju pet miliona dolara za infrastrukturu kibernetičke sigurnosti i obuku za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH", poručio je tada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...