BORENOVIĆ O DODIKOVOM ZADUŽIVANJU KOD MAĐARA: Nenormalno se trošilo, cilj je bio kupovina izbora

Iako se Milorad Dodik tokom cijele godine hvalio sa finansijskom stabilnosti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, nekoliko mjeseci uoči Općih izbora dijelio je novac i šakom i kapom svim socijalnim kategorijama, kraj 2022. obilježit će uzimanje kredita od Mađarske u visini od 110 miliona eura.

  • Politika

  • 12. Dec. 2022  

  • 0

U odluci Vlade RS-a navedeno je kako se ovo kreditno zaduženje realizuje za "osiguravanje sredstava za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga, a u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS-a". Prema procjenama ekonomista, RS će u 2023. godini morati vratiti približno milijardu KM na ime ranije uzetih kredita.

- Ovdje je ključno pitanje zašto se uopće uzima kredit nakon godine u kojoj su se drastično povećali prihodi u budžetu zbog inflacije i enormnih poskupljenja. I to u godini kada su bili ogromni budžetski prihodi. U godini kada su građani i privreda uplatili PDV-a milijardu i 310 miliona KM više nego u 2021. - kaže za Faktor Branislav Borenović, državni zastupnik i predsjednik Partije demokratskog progresa.

Borenović podsjeća i na zaduženje RS-a u Velikoj Britaniji.

- Imali smo i zaduženje na Londonskoj berzi po nevjerovatnoj kamatnoj stopi od 5,02 posto, koja je tada bila daleko iznad tržišne. Polovinom ove godine godine donijeta je odluka o povećanju kamatne stope po kojoj se na domaćem tržištu RS može zadužiti po kamati od šest posto, a na međunarodnom tržištu čak do devet posto. Možemo očekivati da se trend zaduživanja nastavi - istakao je Borenović.

Smatra da se nije vodila racionalna finansijska politika.

- Nenormalno se trošilo, najviše nenamjenski, a očigledan je bio cilj kupovina izbora iz budžetskih sredstava. Jasno je da je vlast u RS-u apsolutno neracionalno, neekonomski i nedomaćinski potrošila ogroman novac i ponovo pribjegava novim kreditima kojima će dodatno zadužiti - podvlači on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...