ZVIZDIĆ O POPULIZMU I MANIPULACIJAMA: "Svima je jasno osim vrhu SDA koji 'niti čuje niti vidi' na čijoj je strani izborna volja građana"

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kaže da se ovih dana, sedmica i mjeseci puno govori o stvarnoj izbornoj volji građana.

  • Politika

  • 12. Dec. 2022  12. Dec. 2022

  • 9

"U javnom prostoru su prisutna dva dominantna narativa: populizam, praćen spinovima i manipulacijama, koji koriste stranke, posebno vrh SDA, koje odlaze u opoziciju i realna politika utemeljena na stvarnim i matematički dokazivim rezultatima koju koristi “osmorka” koja će biti dio koalicione većine na nivou BiH, FBIH i većine kantona", kaže Denis Zvizdić, te objašnjava: 

"Definicija populizma: Politika koja instrumentalizira nezadovoljstvo, strahove i aktuelizira sukobe za vlastite potrebe, uz stalno blaćenje političkih protivnika i kritiku bez konstruktivnih elemenata, prijedloga i rješenja.

Kratka definicija matematike: matematika je egzaktna - tačna - nedvojbena nauka.

Dakle, ako odbacimo populizam vrha odlazećih stranaka, onda stvarnu izbornu volju građana određuju izborni rezultati, odnosno tačni brojevi ( sve drugo je laž), a oni su sljedeći:

Rezultati za Predsjedništvo BiH:

- D. Bećirović: 330.238 glasova
- B. Izetbegović: 214.412 glasova

Rezultati za PS BiH:

- “Osmorka”: 365.759 glasova
- SDA: 243.415 glasova

Rezultati za FBIH:

- “Osmorka”: 364.590 glasova
- SDA: 238.116 glasova

Rezultati za nivo kantona:

- “Osmorka”: 397.919 glasova
- SDA: 230.399 glasova

Dakle, potpuno je jasno svima, osim vrhu SDA koji “niti čuje niti vidi” na čijoj je strani izborna volja građana.

I da podsjetim na stav EU - a u vezi sa očekivanom dodjelom kandidatskog statusa za BiH - “EU očekuje da se funkcionalna zakonodavna tijela i vlade brzo uspostave na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirale na reforme na putu ka EU", zaključio je Zvizdić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...