SVI POGLEDI UPRTI U SCHMIDTA: Izetbegović se uzda u Komšića, SDP od DF-a traži protuuslugu, blokadu rješava visoki predstavnik....

A nema podrške ni SDA-ovom prijedlogu, o čemu svjedoče sastanci "Osmorke", SNSD-a i HDZ-a, čiji su predstavnici u nebrojeno navrata ponovili stav o DF-u.

  • Društvo

  • 13. Dec. 2022  

  • 0

Nakon što je "Osmorka" ostala bez većine u Domu naroda Federalnog parlamenta, SDP je pozvao DF da podrži prijedlog "Osmorke" za novog potredsjednika Federacije. Traže od ove stranke da se sjeti da je i SDP podržao još aktuelnog Milana Dunovića kada SDP nije bio većina. Međutim od toga, čini se nema ništa, pa se postavlja pitanje ima li sada DF ključ za potencijalnu deblokadu pri uspostavljanju vlasti u Federaciji?

SDP je pozvao Demokratsku frontu da, kako su naveli, postupi odgovorno, kao što je 2015. postupio SDP kada su DF i SDA imali većinu. Tada je SDP imala mogućnost blokiranja uspostave vlasti u Federaciji kroz klub Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta, ali nisu blokirali uspostavu većine.

"Od DF-a očekujemo da odgovori recipročno i glasa za prijedlog 'Osmorke' za novog potpredsjednika Federacije iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom na to da je 'Osmorka' dio nove entitetske većine", saopćili su iz SDP-a BiH.

No, DF je vrlo kategoričan, a pozive u pomoć SDP-a, DF-ovi zastupnici upoređuju s komičnim likovima iz viceva, kako navodi Zlatan Begić. Mahir Mešalić, zastupnik u Federalnom Parlamentu poručuje, DF ne duguje nikom ništa.

"Naš stav je da mi nećemo podržati kandidata 'Osmorke', a ni kandidata kojeg predloži SDA vjerovatno u Domu naroda, ali konačan stav zauzeće organi Predsjedništva. Mogu napomenuti na prozivke SDP-a da Demokratska fronta nije dužna SDP-u, apsolutno ništa, to je bio izbor SDP-a da podrži u Klubu u Domu naroda iz reda srpskog naroda. DF nema dug ni prema jednoj stranci", navodi Mešalić.

SDA je i dalje uvjerena da su za formiranje vlasti, kako navodi predsjednik ove stranke, jedino rješenje triangl SDA-SDP-DF uz sve prateće manje stranke.

"Kada Čović naređuje da DF ne može biti dio koalicije i da ga se sad sjete kad im treba jedan glas, sreo sam se sa Komšićem, razgovarali smo i on ostaje na starim pozicijama, nema podrške ovome od DF-a", kaže predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

A nema podrške ni SDA-ovom prijedlogu, o čemu svjedoče sastanci "Osmorke", SNSD-a i HDZ-a, čiji su predstavnici u nebrojeno navrata ponovili stav o DF-u.

"Naravno da se nećemo odazvati pozivima SDA, za to nema niti jednog razloga, mi smo svoj dio što se tiče partnera završili", ističe lider HDZ-a Dragan Čović.

SDA bi sa DF-om i SDP-om, HDZ neće sa SDA, a pogotovo sa DF-om, od kojeg opet SDP traži protuuslugu, a iz DF-a poručuju da nisu Suljo i Mujo iz viceva. Javnost se pita ko će imati hrabrosti presjeći Gordijev čvor o formiranju vlasti u Federaciji, ili će to biti prepušteno možda Christianu Schmidtu, koji vjeruje da je u BiH završeno vrijeme blokada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...