VUK JEREMIĆ UZBURKAO DUHOVE: "Beograd bi trebalo tiho, ali čvrsto i nepokolebljivo, da pristupi vraćanju državnih nadležnosti na Sjever Kosova..."

Jeremić je naveo da Srbija drži u svojim rukama ključ za članstvo Prištine u UN-u, što je „jedino pitanje o kojem Zapad sada ozbiljno pregovara sa Beogradom“.

  • Regija

  • 14. Dec. 2022  

  • 9

Predsjednik Narodne stranke Srbije, Vuk Jeremić, izjavio je da bi Srbija trebalo da „izbaci loptu iz svog šesnaesterca“ sklanjanjem teme članstva Kosova u UN-u. Nakon najnovijih tenzija poručuje da bi Beograd trebalo „tiho, ali čvrsto i nepokolebljivo“, da pristupi vraćanju državnih nadležnosti na Sjever Kosova koje je „režim Aleksandra Vučića ukinuo Briselskim sporazumom“.

„Vlast u Beogradu, međutim, radi potpuno suprotno, jer u javnosti nastupa sa pompeznom retorikom, dok za pregovaračkim stolom igra previše popustljivo pred međunarodnim izaslanicima“, rekao je Jeremić za Radio-televiziju Vojvodine.

Jeremić je naveo da Srbija drži u svojim rukama ključ za članstvo Prištine u UN-u, što je „jedino pitanje o kojem Zapad sada ozbiljno pregovara sa Beogradom“.

On smatra da to može da se skloni sa pregovaračkog stola tako što bi Vučić uputio pisma predsjednicima Rusije i Kine sa zahtjevom da Moskva i Peking ulože veto ako pitanje članstva ikada dođe na dnevni red Savjeta bezbednosti UN-a.

„Tada bi pozicija Rusije i Kine umjesto ’uradićemo ono što od nas traži Beograd’ postala ’uložićemo veto’ i to više ne bi bila tema. To bi u prvom trenutku izazvalo ljutite reakcije na Zapadu, ali bi ta ljutnja prošla. Članstvo Prištine u UN-u se nalazi i u ‘njemačko-francuskom’ prijedlogu, vrijeđanje je inteligencije reći da se to ne traži od Srbije“, dodao je Jeremić.

Predsjednik Narodne stranke je naveo da je kosovski premijer, Albin Kurti, „glavni krivac“ za tenzije na Kosovu i težak položaj u kojem se nalaze Srbi i monaštvo Srpske pravoslavne crkve.

Govoreći o navodima srpskog predsjednika Jeremić je rekao da je bespredmetno istovremeno pominjati zahtjev za povratak srpske vojske i policije na Kosovo po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbednosti UN-a i u istom dahu reći da „znamo da to neće biti prihvaćeno“.

"Time se šalje poruka da taj zahtjev nije ozbiljan", kazao je on.

Upitan o barikadama koje su Srbi postavili na Sjeveru Kosova, Jeremić je odgovorio da ne bi bilo primjereno „ništa osim solidarnosti sa sunarodnicima“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...