ZORAN KOS ZA "SB": Ako poskupi struja od 1. januara, poskupit će i brašno

Kos je pojasnio i kako nas čeka nezahvalna godina, te kako će se više znati sa proljeća kada zasadimo pšenicu.

  • Ekonomija

  • 14. Dec. 2022  14. Dec. 2022

  • 0

Iako je najavljeno da bi zbog stabilizacije cijena pšenice na berzama i pojeftinjenja goriva na pumpama širom Bosne i Hercegovine moglo doći čak i do smanjenja cijena brašna, predsjednik Udruženja mlinara RS-a Zoran Kos za "Slobodnu Bosnu" kaže kako je nezahvalno davati bilo kakve prognoze.

"Berze su zamrle, a ne stabilizirale se. Mi smo i do sada usklađivali cijene sa cijenama energenata, a žito smo kupili po visokim cijenama", prokomentirao je Kos za "SB" dodajući kako ne može znati ni da li će se cijene sniziti niti rasti.

"Možda ćemo najbolje znati od 1. januara kada ćemo znati hoće li poskupiti struja, a onda će vjerovatno i brašno", naveo je Kos pojašnjavajući da će se do tada vidjeti i hoće li nastaviti padati cijene nafte na berzama, a samim tim i na pumpama.

Kos navodi kako na cijene brašna ima više utjecaja, te kako oni koji se bave ovim poslom najviše problema imaju upravo zimi kada imaju i probleme sa vozačima koji neće da prevoze žito čim padne prvi snijeg.

Dodaje kako je povećanje cijena brašna najbolje opisao predsjednik Udruženja poslodavaca RS-a Saša Trivić navodeći kako je podigao cijene pekarskih proizvoda za 10 posto kako bi mogao radnicima povećati plate, pojašnjavajući kako je sve poskupilo te kako je bilo nužno pomoći i njima.

Kos je pojasnio i kako nas čeka nezahvalna godina, te kako će se više znati sa proljeća kada zasadimo pšenicu.

Prokomentirao je i kako pšenicu koju zasijemo najčešće dajemo u stočnu hranu, a uvozimo pšenicu iz Mađarske ili Srbije, te je rekao kako je trenutno u Novom Sadu najskuplja pšenica na svijetu (400 eura).

(S. H.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...