SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA GRAĐANIMA BiH: Je li bolje piti flaširanu ili vodu sa česme?

Sigurna voda za piće, sanitarni uvjeti i higijena su ključni za ljudsko zdravlje i dobrobit.

  • Zdravlje

  • 14. Dec. 2022  

  • 0

Već danima traje debata u bh. javnosti o kvaliteti vode za piće, a potaknuta nedavno objavljenim nalazima prema kojima je čak sedam flaširanih voda sadržavalo fekalne bakterije. N1 je poslao upit i uredu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini, zatraživši preporuku za građane: Koja voda je zdravija za piće, ona sa česme ili flaširana?

Sigurna voda za piće, sanitarni uvjeti i higijena su ključni za ljudsko zdravlje i dobrobit. Iz Svjetske zdravstvene organizacije napominju da ovo nije samo preduvjet za zdravlje, već doprinosi i kvaliteti života, pohađanju škole i ljudskom dostojanstvu te pomažu u stvaranju otpornih zajednica koje žive u zdravom okruženju.

 Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje korištenje vode iz slavine, kad god i gdje god je to moguće, pod uvjetom da se takva voda pravilno tretira i transportuje do krajnjih korisnika kroz savremeni vodovodni sistem, koji ima uspostavljen sistem stalnog praćenja kvaliteta vode. Voda iz slavine bi uvijek trebala biti prvi izbor.

Dodaju i to da flaširana ili pakirana voda iz pouzdanog izvora može biti dobra alternativa, te da je to često efikasan način za brzo obezbjeđivanje sigurne vode za piće u hitnim slučajevima i katastrofama.

Podsjetimo, jučer su se o slučaju sporne flaširane vode oglasili iz Jane, rekavši kako “nisu dio toga”, a ‘pala’ je i još jedna krivična prijava protiv NN lica koju je u svojstvu građanina podnio sarajevski advokat Sead Miljković.

Građani, dakle, još uvijek čekaju na ključne odgovore. U međuvremenu, pisali smo i o tome šta zapravo znače brojevi na plastičnim ambalažama i koliko je (ne)zdravo piti vodu iz takvih flaša. Praktično uputstvo možete pročitati na linku ispod.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...