BORENOVIĆ RAZGOVARAO SA ŠEFOM MISIJE OEBS-a U BiH: "Na posljednjim izborima je legalizovana korupcija"

"Istakao sam da je najveći problem u BiH što nemamo punu vladavinu prava i što je korupcija preuzela apsolutnu dominaciju u funkcionisanju institucija", naveo je Borenović.

  • Politika

  • 14. Dec. 2022  14. Dec. 2022

  • 0

Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, sastao se danas u Banjaluci sa šefom Misije OEBS u BiH Brianom Aggelerom.

Nakon sastanka je saopšteno da je Borenović upoznao ambasadora Aggelera sa svim izazovima sa kojima se u ovoj zemlji suočavamo godinama, pa i decenijama.

"Istakao sam da je najveći problem u BiH što nemamo punu vladavinu prava i što je korupcija preuzela apsolutnu dominaciju u funkcionisanju institucija", naveo je Borenović.

On je dodao da se to pokazalo i na posljednjim izborima.

"Tada je, nažalost, legalizovana izborna korupcija, prešlo se preko očiglednih i brojnih izbornih neregularnosti i prevara, iako je jasno utvrđeno kontrolnim brojanjem za nivo predsjednika Republike Srpske da je preko 10 odsto ukupnih glasova na određeni način kontaminirano, nestalo, otuđeno i nevažeće po raznim osnovima. Dokazano je da je 70.012 glasova na različite načine uništeno i to je pokazatelj u koliko ozbiljnim problemima se nalazimo kada je u pitanju korupcija, koja svoje ishodište ima u izborima i zatim ulazi u sve pore društva", rekao je Borenović.

Naveo je da je tokom razgovora sa ambasadorom Aggelerom istakao da su najveći izazovi uspostavljanje vladavine prava, slobodnih, nezavisnih i demokratskih institucija, borba protiv korupcije, te ono najvažnije – nezavisno i odgovorno pravosuđe koje će raditi u skladu sa zakonima i Ustavom, a ne u skladu sa zahtjevima političkih moćnika i ljudi koji su privatizovali sve institucije.

"Očekujem da će OEBS imati značajnu ulogu u nastojanjima da konačno dođemo do suštinskih izmjena Izbornog zakona, koje podrazumijevaju skeniranje glasačkih listića, nove načine identifikacije birača, ali i profesionalan i demokratski odnos svih učesnika prema izbornom procesu. Ako su to mogle uraditi druge zemlje u regionu, zašto ne bi mogla i BiH? Makedonija je uvela novi način registracije birača, odnosno identifikacije otiskom prsta i tako su smanjili za 15% broj „fantomskih“ glasača preko kojih je vjerovatno zloupotrebljavana biračka volja. Nadam se da će brzo doći vrijeme da se i kod nas usvoje nova izborna pravila koja bi omogućila fer i poštene izbore", rekao je Borenović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...