RADE ŠERBEDŽIJA SA PROMOCIJE SVOJE KNJIGE "POSLIJE KIŠE": Bježite djeco ako možete što dalje, dok ste mladi, jer onda još uvijek imate vremena da se vratite"

Film „Prije kiše“ je bilo ostvarenje, kako je Šerbedžija podsjetio, koje mu je otvorilo vrata vani, pa je zato naziv ovog izdanja „Poslije kiše“.

  • Kultura

  • 15. Dec. 2022  15. Dec. 2022

  • 2

Promocijom knjige „Poslije kiše“, autora Rada Šerbedžije, otvoreno je ovogodišnje izdanje regionalnog festivala knjiga i pisaca „Booka“, kao i knjižara „Kosmos“, u kojoj je promocija i upriličena.

Na promociji je pored Šerbedžije govorio i pjesnik Radomir Uljarević.

Film „Prije kiše“ je bilo ostvarenje, kako je Šerbedžija podsjetio, koje mu je otvorilo vrata vani, pa je zato naziv ovog izdanja „Poslije kiše“.

"To je priča o mom životu, šta se dogodilo poslije uspjeha tog filma i mene kao glumca. Istina mojom rukom potpisana", kazao je on.

U pitanju su tekstovi u kojima je govorio mahom o prijateljstvima.

"Ne razmišljam o sebi, ponekad budem povrijeđen kada se razočaram u prijateljstvo. O tome ne treba govoriti jer je kao dječija igra, u smislu: vrati mi moje kockice. Prijateljstvo je jedna od meni najvažnijih stvari u životu. Kada je pravo, gotovo da je jače od familijarnih odnosa - onda kada je duboko, skup nepoznatih ljudi koji su postali bliski", ispričao je Šerbedžija.

Budući da se jedna od tema koje su obrađene u ovoj publikaciji bavi i pitanjem doma, Šerbedžija je imao poruku za mlade ljude, ali se i takao pitanja otadžbine.

"Bježite djeco, bježite ako možete što dalje, dok ste mladi, jer onda još uvijek imate vremena da se vratite. I vratićete se. Jer miris zemlje u kojoj ste rođeni, ništa nigdje ne može nadoknaditi. To je ono gdje medvjed ide u svoj brlog, zbog mirisa trave koja samo tamo miriše tako. Nigdje nijedna trava ne miriše na isti način. To je ono što je važno zapamtiti, znati, ono što opraštam svim nacionalistima. Samo sa izuzetkom i primjedbom da moraju znati da i neko koga ne poznaješ osjeća neku sasvim drukčiju travu i njen miris kao najvažniji. Samo se o tome radi", objasnio je on.

U narednom periodu, planira i knjigu za inostrano tržište, piše crnogorska Pobjeda. 

"Odlučio sam da napravim jednu knjigu za englesko govorno područje. To će biti jedna skraćena verzija, izbaciću neke stvari koje mislim da ne bi zanimale ljude tamo. Biće to spoj „Do posljednjeg daha“ i „Poslije kiše“, koji će se vjerovatno zvati „Green card“, najavio je Šerbedžija.

Publikacija „Poslije kiše“, prema riječima Uljarevića, edukativna je knjiga koja govori o pozorištu, o teoriji književnosti, o važnim umjetničkim temama.

"Knjiga „Poslije kiše“ je nastavak autobiografskih tekstova u knjizi „Do posljednjeg daha“. Ispisujući autobiografiju, Šerbedžija istovremeno ispisuje autobiografiju o drugima", rekao je.

Prema riječima Uljarevića, nije čudno što Šerbedžija govori o strancu u sebi, on ne traži krivce, ne pominje ko je u koga pucao, ideje u čije su ime zločini počinjeni.

"Njegov bijeg u teatar, film, umjetnost, u ljudskiju stvarnost, je bijeg od zastrašujuće ratne stvarnosti", ispričao je Uljarević.

Šerbedžija će večeras održati koncert u CNP-u, sutra je nastup zakazan u Nikšiću, a u subotu veče će pjevati i pred budvanskom publikom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...