VUČIĆ POTVRDIO: Vlada Srbije donijela odluku o zahtjevu KFOR-u za povratak srpske vojske na Kosovo

Vučić je ponovio da će zapovjednik KFOR-a "naravno" donijeti negativnu odluku o zahtjevu za povratak policije i vojske na Kosovo.

  • Regija

  • 16. Dec. 2022  

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je srpska Vlada donijela odluku da KFOR-u uputi zahtjev za povratak srpske vojske i policije na Kosovo i to do 1000 članova.

Prema njegovim riječima, jutros će na administrativnom prijelazu načelnik Glavnog stožera srpske vojske predati zahtjev zapovjedniku KFOR-a, jer smatraju kako bi se u skladu s Rezolucijom 1244 određeni broj vojnika i policajaca trebao vratiti na Kosovo.

Zapovjedništvu KFOR-a predaje se zahtjev na temelju Rezolucije 1244, jer oni tumače da su odgovorni za sigurnost Kosova. Možemo, u drugom stupnju, ako napravimo takvu odluku jednog dana, ići na sjednicu Vijeća sigurnosti”, rekao je Vučić za Radioteleviziju Srbije te postavio pitanje kako albanski kontingent može biti prisutan u sastavu KFOR-a na Kosovu, a srpski ne može.

Vučić je ponovio da će zapovjednik KFOR-a "naravno" donijeti negativnu odluku o zahtjevu za povratak policije i vojske na Kosovo.

“Rekao sam i posebnom izaslaniku SAD-a za zapadni Balkan Gabrielu Escobaru da za mene nije tajna da ćete donijeti negativnu odluku, samo čekam da vidim što ćete napisati”, rekao je Vučić.

Komentirajući izjavu Gabriela Escobara da ne treba dodatna prisutnost i militarizacija na Kosovu, Vučić je rekao da mu je Escobar to rekao i kada su razgovarali.

"Rekao je, imamo otvorene razgovore. Rekao sam mu da nije tajna da će donijeti negativnu odluku. Samo želim vidjeti što će napisati. Iako, u političkom smislu, ovo nije ni glup odgovor. Zašto svi nisu razmišljali o tome, kako se mogu slati albanski vojnici KFOR-a u srpska sela, kao članice NATO-a, a mi ne možemo", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić istaknuo je kako ne vjeruje da će Priština ikada formirati Zajednicu srpskih općina jer to neće učiniti kosovski premijer Albin Kurti.

"Ne vjerujem da će ikada napraviti Zajednicu srpskih općina. Tražit će način da okrive Srbe za neke nerede pod nekom lažnom zastavom da organiziraju nešto poput priče o šok bombi", rekao je Vučić.

Vučić je poručio kako se bore za zaštitu srpskih nacionalnih i državnih interesa, za zaštitu mira i stabilnosti gotovo po svaku cijenu, ali da neće sjediti prekriženih ruku ako netko ubija Srbe na Kosovu.

Vučić je rekao da je "najnoviji list" koji govori o francusko-njemačkom prijedlogu, koji je "postao papir Europske unije", takav da "iskače iz kože", ali " mora reći da želimo razgovarati".

"U jednom članku piše da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, što znači da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u Ujedinjenim narodima", rekao je Vučić.

Kazao je da se ne može računati na "fer odnos" međunarodne zajednice, jer oni otvoreno kažu da ih obveze iz sklopljenih sporazuma ne zanimaju i da se one odnose samo na Srbiju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbi na Kosovu i Metohiji traže samo osnovne stvari za život, a ne "trbuhom za kruhom i kolačima".

Vučić je zamolio sve Srbe na Kosovu da ne napadaju međunarodne snage jer "ti ljudi nisu veliki prijatelji i jedva čekaju da zamjere Srbiji nešto".

"Moramo biti pametni i jaki da sačuvamo mir. Biti ustrajni, strpljivi i spremni na kompromise", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

(Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...