KIM SE SMIJE I PUŠI CIGARETU DOK NADGLEDA TESTIRANJE NOVE RAKETE: Priča se da ovo oružje može stići do SAD

Državni mediji navode da bi razvoj ovog motora mogao despotu dati mobilniji, teži arsenal interkontinentalnih balističkih projektila.

  • Svijet

  • 16. Dec. 2022  16. Dec. 2022

  • 2

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un pušio je cigaretu i smijao se dok je u četvrtak nadgledao testiranje "motora na čvrsto gorivo velikog potiska" za novo strateško oružje.

Državni mediji navode da bi razvoj ovog motora mogao despotu dati mobilniji, teži arsenal interkontinentalnih balističkih projektila koji mogu da stignu do kontinentalnog dijela SAD.

"Test statičkog ispaljivanja" raketnog motora u četvrtak na sjeverozapadnom lansirnom postrojenju ove zemlje bio je prvi te vrste u Sjevernoj Koreji, izvijestila je zvanična korejska centralna novinska agencija.

U njemu se navodi da je test pružio "sigurnu naučno-tehnološku garanciju za razvoj još jednog novog sistema strateškog naoružanja".

Kim je pohvalio naučnike i tehničare tokom testa, rekavši da očekuje da će novo oružje biti napravljeno "u najkraćem vremenskom periodu", saopštila je KCNA, prenosi Nova.rs.

Sjeverna Koreja vjerovatno misli na interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo (ICBM), koji je među nizom visokotehnoloških sistema naoružanja koje je Kim obećao da će predstaviti tokom velike konferencije vladajuće Radničke partije početkom prošle godine.

Drugi sistemi naoružanja koje je Kim obećao da će proizvesti uključuju raketu sa više bojevih glava, nuklearne projektile za podvodno lansiranje i špijunske satelite.

Najnoviji test pokazao je da je Sjeverna Koreja odlučna da ispuni Kimove zavjete da razvije tako sofisticirane sisteme naoružanja uprkos domaćim teškoćama u vezi sa pandemijom i međunarodnim pritiscima da obuzda svoj nuklearni program.

Posljednjih mjeseci, Sjeverna Koreja je izvršila probno ispaljivanje balističkih projektila sa nuklearnim sposobnošću, uključujući prošlomjesečno lansiranje svoje razvojne, ICBM najdužeg dometa na tečno gorivo Hvasong-17 dizajniranu da nosi više bojevih glava.

Neki stručnjaci kažu da bi Sjeverna Koreja na kraju iskoristila prošireni arsenal da traži ublažavanje sankcija i druge ustupke od Sjedinjenih Država.

"Očekivali smo test ove vrste već neko vrijeme. Raketni motori na čvrsto gorivo velikog prečnika omogućit će Sjevernoj Koreji da rasporedi veće rakete koje se lansiraju sa podmornica i, što je još važnije, izdržljivije balističke rakete interkontinentalnog dometa“, rekao je Ankit Panda, stručnjak iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

"Za razliku od projektila sa tečnim gorivom, rakete sa čvrstim gorivom se napajaju u trenutku proizvodnje i stoga mogu biti puštene daleko brže u ratu, pod uslovom da su sve ostale jednake“, rekao je Panda.

"Ne bih se iznenadio ako bi željeli da urade dodatna testiranja i razvoj ovih motora prije nego što pređu na testiranje leta.“

Gorivo u raketama na čvrsto gorivo je već napunjeno unutra, što pomaže da se skrate vrijeme pripreme za lansiranje, poveća mobilnost oružja i otežava strancima da otkriju šta se dešava prije polijetanja.

Sjeverna Koreja već ima rastući arsenal balističkih raketa kratkog dometa na čvrsto gorivo koje ciljaju ključne lokacije u Južnoj Koreji, uključujući tamošnje američke vojne baze.

KCNA je saopštila da je test u četvrtak imao za cilj da potvrdi specifične tehničke karakteristike motora zasnovane na „tehnologiji upravljanja vektorom potiska“ i da je test pokazao da su svi tehnički pokazatelji dokazali njegovu pouzdanost i stabilnost.

Tehnologija se odnosi na sposobnost da se raketama omogući da upravljaju pravcem pomoću okretanja izduvnih mlaznica, rekli su neki analitičari nakon što su pregledali fotografije testa koje je poslala Sjeverna Koreja.

To je mnogo napredniji metod vektorisanja potiska od prethodne metode koja se tradicionalno koristila na sjevernim čvrstim motornim projektilima kraćeg dometa, rekao je Džozef Dempsi, naučni saradnik za odbranu i vojnu analizu na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Rekao je da iako efikasnije mlaznice sa kardanom mogu pomoći da se maksimizira domet, one su također pogodnije za ICBM.

"Testiranje mlaznice sa kardanom moglo bi stoga da predstavlja važnu tehnološku tačku ka sjevernokorejskom najavljenom cilju ICBM sa čvrstim motorom“, rekao je Dempsi.

"Međutim, koji drugi tehnički izazovi ostaju i koliko je daleko testiranje leta takvog sistema ostaje nepoznato".

Tvrdnja Sjevera nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...