PREOKRET U ZADNJI TREN: Zašto je pomjeren rok za potvrđivanje Vijeća ministara BiH…

Predsjedništvo BiH još nema zakazanu posebnu sjednicu na kojoj bi trebalo se očitovati o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH. 

  • Politika

  • 19. Dec. 2022  

  • 18

Predsjednici stranaka Osmorke SDP-a, NIP-a, Naše stranke, NES-a, Stranke za BiH, BHI Fuad Kasumović, PDA i Za nove generacije danas će održati sastanak na kojem će zauzeti i konačni stav kada je riječ o raspodjeli resora u Vijeću ministara BiH i kandidatima za pozicije ministara i zamjenika, najavio je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković.

Od osam stranaka Osmorke njih šest ima zastupnike u Predstavničkom domu PS SDP (5), NIP (3), Naša stranka (2), NES (1), Za nove generacije (1), BHI Fuad Kasumović (1).  

Prema raspodjeli Osmorka je dobila tri resora - vanjske poslove, odbranu, promet i komunikacije, dok će ministra za ljudska prava i izbjeglice predložiti u dogovoru sa SNSD-om ali kadar treba biti s područja bh. entiteta RS. 

Kada je riječ o zamjeničkim pozicijama HDZ je dobio četiri, SNSD tri i osmorka tri. 

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković nije mogao ni potvrditi ali ni odbaciti mogućnost da će on biti novi ministar vanjskih poslova BiH. Kako je istakao bit će to dogovor stranaka osmorke, a ako bude narušen odnos među strankama spreman je i odustati od imenovanja za ministra. Za ministra odbrane spominju se Zukan Helez iz SDP-a, ali i Alija Kožljak, savjetnik u kabinetu Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH. 

HDZ je uz predsjedavajuću Vijeća ministara BiH dobio još dva resora, a SNSD tri (finansije, vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, sigurnost). HDZ osim Borjane Krišto za predsjedavajuću još nije otkrio kadrovska rješenja. Kada je riječ o SNSD-u za sada je poznato da će Zoran Tegeltija voditi resor finansija, a Staša Košarac vanjsku trgovinu i ekonomske odnose. Iako se ime Nenada Nešića spominje kao mogući ministar sigurnosti, Konaković je kazao da ne može to potvrditi ali da sumnja da će to ime biti predloženo. 

Iako se kraj godine postavljao kao rok za imenovanje Vijeća ministara BiH, čini se da se rok ipak pomjera za polovinu januara. 

Predsjedništvo BiH još nema zakazanu posebnu sjednicu na kojoj bi trebalo se očitovati o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...