ŠTA NAM DONOSE NAREDNI DANI: Sprema li se zahlađenje i snijeg oko 28. decembra

Jačina zapadnih vjetrova u stratosferi će biti u padu u narednim danima.

  • Vijesti

  • 20. Dec. 2022  

  • 0

Nakon još jednog perioda iznadprosječno toplog vremena, koje je i obilježilo ovogodišnji decembar, kraj decembar bi mogao donijeti promjenu sinoptike nad Europom.

Jačina zapadnih vjetrova u stratosferi će biti u padu u narednim danima. To će doprinijeti promjeni ponašanja polarne mlazne struje nad sjevernom hemisferom. Polarna mlazna struja će dobiti valovito kretanje što će otvoriti mogučnost spuštanja hladnog zraka na niže geografske širine sa Arktika, a i prodor topline na Arktik. To i našim krajevima povećava znatno šanse za zahlađenje sljedeće sedmice, piše BHmeteo.ba.

Slabljenje zapadnih vjetrova u stratosferi u narednim danima

alt

Jedno takvo se prema trenutnim prognozama nazire oko 28.12., koje bi nam donijelo najmanje jednu prolaznu i jaku hladnu frontu uz umjereno do jače zahlađenje i snijeg. Hladne fronte bez formiranja sekundarnog ciklona kod nas, su obično najviše naklonjene području naše zemlje tako da bi mi najviše i profitirali što se tiče padavina i snijega.

Moguća hladna fronta oko 28.12. – ECMWF EPS

alt

U slučaju formiranja neke ciklone oko nas ili širenja bloka od Britanije ka Skandinaviji možemo se nadati obilnijim snježnim padavina i dužem zadržavanju hladnoće. Ako se to ne desi, ostaje na prolaznom zahlađenju.

Šanse za hladnu frontu i zahlađenje oko 28.12. prema trenutnim prognozama su na nekih 50-60%

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...