CURE DETALJI BRUTALNOG NAPADA NA UMJETNIKE IZ HRVATSKE U NOVOM SADU: Dok su ih tukli, vikali su im –„Ustaše, što ste došli“?

Dva člana ekipe su primila zdravstvenu njegu u novosadskoj bolnici te se dobro oporavljaju

  • Hronika

  • 21. Dec. 2022  

  • 5

Dvojicu članova zagrebačkog Teatra &TD napala je u utorak u ranim jutarnjim satima grupa mladića u centru Novoga Sada i ozlijedila ih, a nakon liječničke pomoći oni su se vratili u Hrvatsku. Ekipa Arterarija i Teatra ITD iz Zagreba se vratila s gostovanja u Novom Sadu, gdje je na “Synergy World Theater” festivalu Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz izvedena predstava “Bura”, nastala u koprodukciji s Teatrom &TD.

"Nakon izuzetnog prijema predstave i odlične reakcije publike festivala, u noći s ponedjeljka na utorak počinjen je fizički napad na dio ekipe. Napadači, njih nekoliko mladića, vikali su im “Ustaše, što ste došli?” dok su ih tukli. Dva člana ekipe su primila zdravstvenu njegu u novosadskoj bolnici te se dobro oporavljaju", stoji u objavi Arterarija, udruge djelovanja u kulturi, nevladine organizacija koja se primarno bavi uključivanjem manjinskih i stigmatiziranih grupa u umjetničke produkcije.

U nastavku prenosimo ostatak njihove objave.

"Kao organizacija koja postoji kako bi svojim radom promicala toleranciju i razumijevanje, ne možemo ovo vidjeti drugačije nego kao nedopustivo ponašanje koje se ne smije događati u uređenom, tolerantnom društvu i koje uvijek treba biti učinkovito sankcionirano. Posebno zabrinjava to što su počinitelji ovog nasilnog kaznenog djela mladi ljudi, a što potvrđuje da međunacionalna mržnja nije nešto strano mladim i nadolazećim generacijama. Nedvojbeno, ovo je sramota Novog Sada i sramota Srbije. Ali je prvenstveno sramota ovih pogrešno usmjerenih mladih ljudi, kao i sustava koji promiče mržnju i strah.

pak, mi znamo da ovo nije cijela priča i znamo da od bolesti nacionalizma boluju mnogi diljem regije. Između nazivanja nekoga pogrdnim imenom, izvikivanja nacionalističkih slogana i pisanja grafita mržnje s jedne te fizičkog napada s druge strane, granica je tanka. Naša društva moraju biti bolja u odgovoru na sve ove obrasce mržnje.

Moramo se, ipak, kratko osvrnuti na kontekst u kojem se ovaj napad dogodio. Vrlo smo svjesni da nacionalista i ekstrema ima svuda. Vrlo smo svjesni, također, da se njima često daje pažnja koju nimalo ne zaslužuju. Vrlo smo svjesni da mediji u Srbiji godinama vode senzacionalističke uredničke politike koje Hrvate, Bošnjake, Albance, Mađare, migrante i izbjeglice, LGBT osobe i druge prikazuju kao ugrozu i potiču mržnju i strah. Vrlo smo svjesni i vjerojatnosti da su ovi mladi ljudi u tim medijima danima prije napada slušali o izvikivanju ustaških parola od strane nekih nogometaša i navijača, a koji time bacaju ljagu na cijelu Hrvatsku i na društvo u Hrvatskoj. Jednako kao što se mi ne prepoznajemo u tim politički i društveno primitivnim ekstremima, znamo i da se mnogi u društvu u Srbiji ne prepoznaju u ovom nasilničkom napadu.

Neka ova reakcija bude poziv svima da budemo pametniji; da propitujemo što nam mediji serviraju, da kritiziramo ekstreme i ne dajemo im pažnju koju ne zaslužuju, da reagiramo kada vidimo nepravdu, gdje god ju vidjeli. I konačno, da omogućimo mladim ljudima diljem regije da ne nose mržnju i nasilje u budućnost.

Arterarij od svog osnivanja surađuje s partnerima i prijateljima iz niza zemalja, a vrlo često s organizacijama i umjetnicima/cama iz Srbije. Ovo nas dodatno potiče da radimo više i bliže zajedno, kako bismo utjecali na naša društva i pokazali da umjetnost i kazalište imaju moć osporiti predrasude, zbližiti ljude i potaknuti društvene promjene.

Našim prijateljima iz Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz zahvaljujemo na pozivu i podršci te obećajemo još bližu suradnju. Radujemo se svakoj prilici da zajednički radimo, unaprijeđujemo kulturnu ponudu i suradnju te unaprijeđujemo uzajamno razumijevanje naših publika i društava u cjelini. Zahvaljujemo i medicinskim radnicima/cama u urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine koji su pružili podršku našim kolegama, te policiji na profesionalnoj i korektnoj reakciji.

Naša misija ostaje raditi na tome da ovakvih pojava nasilja i mržnje bude manje. Predstava “Bura” upravo je materijalizacija te misije, a govori o predrasudama i nasilju kojem su izloženi migranti i izbjeglice na putu u Europu. U društvima gdje je puno mržnje, nitko nije siguran. Jučer migranti na granici, danas ekipa iz Hrvatske u Novom Sadu, sutra možda ti u Zagrebu ili bilo gdje drugdje. Ovo se tiče svih nas i svi imamo odgovornost graditi drugačije, tolerantnije društvo", napisali su.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...