SVE SE MOŽE S MNOGO NOVCA: Katar će sa 6,5 milijardi dolara vrijednim stadionima...

Jedini stadion koji je postojao u Kataru i prije turnira bio je Khalifa International Stadium i on je jedini koji će nakon Svjetskog prvenstva ostati u sadašnjem obliku.

  • Šareni svijet

  • 21. Dec. 2022  

  • 0

Spektakularnim finalom između Argentine i Francuske koje je Argentina dobila 4:2 (3:3) na penale i osvojila naslov prvaka nakon 36 godina u nedjelju je završilo Svjetsko prvenstvu u Kataru. Sa 172 gola u 64 utakmice (2.68 po utakmici) ovaj SP bio je najefikasniji u istoriji, a s nešto više od 3.4 miliona gledatelja na stadionima bio je treći najgledaniji turnir od 1930. godine.

Katar je za potrebe ovog SP-a investirao ukupno 220 milijardi dolara, od čega je 6.5 milijardi utrošeno na stadionsku infrastrukturu. Svjetsko prvenstvo igralo se na osam stadiona od kojih je sedam bilo potpuno novih, a na njihovim gradilištima je, prema nekim istraživanjima, poginulo više od 6.000 radnika, uglavnom iz siromašnih jugoistočnih azijskih zemalja.

Samo jedan stadion ostaje u sadašnjem obliku

Jedini stadion koji je postojao u Kataru i prije turnira bio je Khalifa International Stadium i on je jedini koji će nakon Svjetskog prvenstva ostati u sadašnjem obliku. Svi ostali stadioni bit će ili prenamijenjeni ili će smanjiti kapacitet, ili će potpuno - nestati. Na njima će se još sljedeće godine igrati Azijski kup, a nakon toga se na većini stadiona nogomet više neće igrati. 

Katar se hvali da su svi stadioni izgrađeni od materijala koji se mogu kvalitetno reciklirati i koristiti za izgradnju drugih objekata, što će biti slučaj s Lusailom, najvećim i najskupljim stadionom. On će nakon Azijskog kupa postati stambeno-poslovni kompleks u kojem će biti šoping-centar, škola, bolnica i brojni drugi sadržaji, a najviši red tribina pretvorit će se u terase.

Na Al Baytu, stadionu u Al Khoru na kojem je Hrvatska igrala protiv Maroka i koji izgleda kao tradicionalni šator, nogomet se više neće igrati. Atraktivni krov i čitav gornji dio stadiona bit će uklonjen, a stadion će se prenamijeniti u bolnicu za sportsku medicinu, hotel s pet zvjezdica i, naravno, šoping-centar.

Neobični Stadium 974 koji je izgrađen od brodskih kontejnera bit će rastavljen i doniran Urugvaju. Ondje će biti ponovo sastavljen i služit će za projekt kandidature za Svjetsko prvenstvo 2030., koje žele ugostiti Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj.

Domaću ligu gleda nešto više od hiljadu ljudi po utakmici

Stadion Ahmad Bin Ali na korištenje će dobiti Al Rayyan, klub koji se natječe u katarskoj Stars ligi, ali tek nakon što mu kapacitet bude smanjen sa 40 na 20 hiljada mjesta. Istu sudbinu doživjet će i Al Janoub, na kojem će ligaške utakmice igrati Al Wakrah. Prosječna gledanost katarske lige je nešto veća od hiljadu gledatelja po susretu.

Khalifa International Stadium i dalje će biti domaćin utakmicama reprezentacije kao i atletskim mitinzima, a Education City Stadium ostat će na korištenje sveučilištu. Kapacitet će mu se smanjiti na 20.000 gledatelja, a bit će domaćin sveučilišnim sportskim natjecanjima kao i drugim kulturnim i muzičkim događajima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...