MLADEN IVANIĆ, UOČI VANREDNE SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA BiH: "U moje vrijeme toga nije bilo. Jednostavno, većina je bila formirana..."

Novina će biti postavljanje pitanja budućem mandataru.

  • Vijesti

  • 22. Dec. 2022  

  • 4

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas će u 16 sati održati vanrednu sjednicu na čijem dnevnom redu je Prijedlog odluke o imenovanju predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH na sjednici održanoj 14. decembra usvojila izvještaj o izvršenim provjerama predloženog kandidata za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, Borjanu Krišto.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je da će prilikom imenovanja mandatarke za novi saziv Vijeća ministara Borjane Krišto postaviti nekoliko, kako kaže, ključnih pitanja. Tvrdi, u koalicionom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon oktobarskih izbora nije precizirano pitanje daljnjeg napretka BiH na putu ka članstvu u NATO-u. 

ŽELJKO KOMŠIĆ, član Predsjedništva BiH 

"Dakle, ništa ne prejudiciram, samo hoću da pitam, hoću da znam šta će se desavati sa nekim stvarima i volio bih da vidim, s obzirom na taj sporazum koji je objavljen, da li je to to, da li je to pravac kojim će ići neki novi SM, kakvo god da je i šta će se raditi na nekim stvarima za koje ja mislim da su ključne za BiH, a to su prije svega, NATO integracije". 

Denis Bećirović, uoči sjednice Predsjedništva u svom saopštenju ističe: stranački sporazumi o formiranju vlasti nikada neće biti iznad Ustava BiH. Dodaje, pitanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ne može ni na koji način uticati na njegove stavove u vezi sa NATO putem. 

“Dakle, u svezi s pitanjem kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme. Kada je riječ o imenovanju predsjedatelja Savjeta ministara BiH treba reći kako to pitanje nije nikakva novina u političkom životu Bosne i Hercegovine.”

Novina će biti postavljanje pitanja budućem mandataru. Nekadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da u njegovo vrijeme mandatari svoje programe rada nisu predstavljali Predsjedništvu. 

"Jednostavno, većina je bila formirana, dogovorena iz partije iz koje je dolazio redoslijed ona je predlagala predsjedavajućeg i to nije bilo", kazao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...