BAKIR IZETBEGOVIĆ OTVORENO: "Pozivam Schmidta da presječe pa makar SDA izgubila vlast, ali pod jednim uslovom"

"Neka se visoki predstavnik umiješa. Neka presiječe, slobodno. Neka to uradi, evo i na račun SDA. Samo neka to ne bude jednokratno, maksuzija za SDA, koja zatim neće više u budućim ciklusima pogoditi nikoga", kaže Izetbegović.

  • Vijesti

  • 22. Dec. 2022  22. Dec. 2022

  • 9

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentarisao je mogućnost da visoki predstavnik Christian Schmidt donese novu odluku kojom bi zaobišao mehanizam koji će SDA vjerovatno imati nakon izbora predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH koji će joj omogućiti da zaustavi izbacivanje iz Vlade Federacije BiH.

"Neka se visoki predstavnik umiješa. Neka presiječe, slobodno. Neka to uradi, evo i na račun SDA. Samo neka to ne bude jednokratno, maksuzija za SDA, koja zatim neće više u budućim ciklusima pogoditi nikoga. Recimo HDZ. Neka se znaju na dugu stazu pravila igre. Bilo koja većina. Evo neka većina u Predstavničkom domu odluči kako god hoće, protiv SDA, ako je imaju. Neka većina u Domu naroda odluči kako god hoće. Samo neka to bude trajno pravilo, a ne samo sada, ovaj put, i samo za jednu stranku koja je ustvari stožerna bošnjačka stranka", rekao je Izetbegović.

Podsjećamo, SDA ima većinu (13 od 23 delegata) u Klubu Bošnjaka Doma naroda Federacije BiH i jedina sa 11 ruku može predložiti kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH iz spomenutog kluba.

S obzirom na to da predsjednik i dva potpredsjednika zajednički imenuju Vladu FBiH, bez SDA neće biti moguće formirati novu vlast. U praksi, većina u Domu naroda i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nije dovoljna da bi se formirala nova Vlada.

S tim u vezi Izetbegović poziva Schmidta da, ako već bude donosio odluku kojom će zaobići spomenuti mehanizam, o čemu se špekuliše u javnosti, ona bude trajna, a ne privremena.

Bude li odluka trajna, HDZ nikada više neće biti u stanju blokirati formiranje Vlade Federacije, a samim tim niti jedna druga stranka koja bude imala aposlutnu većinu u jednom od klubova naroda u Domu naroda FBiH.

S druge strane, bude li odluka privremena, Schmidt će samo još jednom potvrditi da mu je namjera bila zadržati moć HDZ-a, te da pravila nisu ista za sve i da se mijenjaju po potrebi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...