ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA BiH: Cvijanović će predvoditi delegaciju BiH u Rejkjaviku, New Yorku, Dohi, Bakuu

Predsjedništvo BiH prihvatilo je Sporazum o finansiranju godišnjeg akcionog programa za BiH za 2021. godinu između EU, koju predstavlja Evropska komisija, i BiH, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara.

  • Vijesti

  • 22. Dec. 2022  22. Dec. 2022

  • 0

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović predvodit će delegaciju BiH na više konferencija i samita na kojima će učestvovati država na osnovu poziva koje je danas prihvatilo Predsjedništvo.

Predsjedništvo BiH danas je u Sarajevu na redovnoj sjednici prihvatilo poziv premijera Islanda za učešće na Četvrtom samitu šefova država i vlada zemalja Savjeta Evrope koji će biti održan u Rejkjaviku 16. i 17. maja, saopšteno je iz Predsjedništva.

Prihvaćen je i poziv katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al Thanija za učešće na drugom dijelu Pete konferencije UN-a o manje razvijenim zemljama na nivou šefova zemalja i vlada u Dohi od 5. do 9. marta.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv generalnog sekretara UN-a za učešće na UN konferenciji o srednjoročnom sveobuhvatnom pregledu implementacije ciljeva međunarodne dekade za akciju “Voda za održivi razvoj” 2018.-2028., koja će biti održana u New Yorku, od 22. do 24. marta, kao i poziv predsjednika Azerbejdžana za učešće na Sastanku NAM kontakt-grupe u Bakuu, od 1. do 3. marta.

Delegaciju BiH na ovim konferencijima i samitima predvodit će predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je Sporazum o finansiranju godišnjeg akcionog programa za BiH za 2021. godinu između EU, koju predstavlja Evropska komisija, i BiH, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara.

Na današnjoj sjednici razmatrana je Informacija u vezi sa aktivnostima u procesu repatrijacije, resocijalizacije, rehabilitacije i reintegracije državljana BiH iz zone sukoba Sirije i Iraka.

Predsjedništvo BiH saopštilo je da prepoznaje potrebu koordinisanog djelovanja nadležnih institucija BiH kako bi se obezbijedio siguran povratak u BiH, kao i reintegracija državljana BiH i onih koji imaju zakonsko pravo na državljanstvo BiH (djeca bez roditeljskog staranja), a koji trenutno borave u veoma teškim uslovima u kampovima i pritvorskim jedinicama u Siriji i Iraku.

Predsjedništvo B iH pozvalo je Koordinacioni tim za razvijanje sistema i procedura povratka državljana BiH iz zona sukoba Sirije i Iraka, da preduzmu potrebne mjere i radnje kako bi se obezbijedila zaštita prava državljana BiH koji borave u Siriji i Iraku.

Danas je donesena odluka o pristupanju BiH Protokolu o zabrani upotrebe u ratu zagušljivih, otrovnih ili sličnih gasova i bakterioloških metoda ratovanja, kao i Odluku o pristupanju Protokolu u vezi sa izmjenom člana 50 (a) i člana 56 Konvencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu.

Predsjedništvo BiH odobrilo je zaključivanje Projektnog sporazuma između Vijeća ministara i Organizacije UN za hranu i poljoprivredu u vezi sa implementacijom Programa tehničke saradnje –  “Podrška planiranju lokalnog poljoprivrednog i ruralnog razvoja”.

Donesena je i odluka o ratifikaciji Ugovora o grantu (Regionalni projekat čvrstog otpada u Živinicama) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant od Švedske agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...