VOJNI ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ: "NATO neće zatvoriti vrata BiH; Srbija i BiH bi trebale u paketu..."

(...) ući u NATO. Jedino na taj način možemo spriječiti divljanje nacionalizma, šovinizma."

  • Mini market

  • 22. Dec. 2022  22. Dec. 2022

  • 2

Predsjedništvo BiH, tačnije njegova dva člana, Željka Cvijanović i Denis Bećirović, imenovali su Borjanu Krišto za mandatarku za za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Krišto nije odgovorila na pitanja Željka Komšića šta se dešava s putem BiH u NATO, s obzirom na to da se u koalicionom sporazumu ne spominje. O saradnji s NATO-om i brojnim drugim sigurnosnim pitanjima za Hayat  je jovorio je vojni analitičar Nedžad Ahatović.

"Izostavljanjem euroatlanske integracije u sporazumu vidite jedan manevarski prostor u političkom smislu. Oni kritičari BiH u svakom momentu se mogu na njega pozvati. Postaviti kao antitezu na onome što koalicija Osmorke, SNSD-a i HDZ-a želi uraditi. Vidjet ćemo da li će to biti iskorišteno. Mislim da će promijeniti politiku miniranja Bosne i Hercegovine", kazao je Ahatović.

Ahatović navodi da se mora obezbijediti sigurnosni okvir da bi uspostavili pravnu državu, te da je u tom kontekstu potrebno raditi intenzivnije na članstvu u NATO. Kaže da je to dohvatljivije od ulaska u EU.

"Za ulazak u EU potrebno je puno toga izmijeniti. Ovo je predstavljeno kao borba između dvije političke strane. Oni koji su za integraciju i oni koji teže etničkim podjelama. Rat u Ukrajini je paradigma, da se rađa novi svijet koji će biti na temeljima onoga što se desilo u Ukrajini", istakao je Ahatović.

Što se tiče perspektive NATO-a, Ahatović kaže da odgovor najbolje daje sam NATO postavljajući BiH u MAP i obezbjeđujući joj pomoć, a tu je i pomoć koju obezbjeđuju članice NATO-a.

"Vrlo su rigorozni kriterijumi. Oružane snage su to bez problema prošle. Mi smo pokazali da u vojnom smislu možemo postići rezultate kakve političari mogu sanjati. To su uspjesi koje ne smijemo dovoditi u pitanje. NATO neće zatvoriti vrata BiH. Ako nas je NATO pozvao u MAP zašto to ne iskoristiti. Mislim da Bosni i Hercegovini ništa bolje nije ni ponuđeno. Mislim da BiH treba da se odredi institucionalno i politički u članstvu u NATO-u. NATO će nuditi pomo", rekao je Ahatović.

Na pitanje koliko bi bilo štetno zaustaviti NATO put Bosne i Hercegovine, Ahatović kaže da odricanje od toga nije nikako dobra ideja.

"S obzirom na to da se i u bh. entitetu RS-u stvaraju preduvjeti za sličan scenario koji se dešava u Srbiji. Najozbiljnija sigurnosa prijetnja za BiH je politička destabilizacija. Mislim da je naivno vjerovati da će Rusija odustati od svojih igrača u BiH, da će odustati od Beograda. Potrebno je oprezno povlačiti poteze", istakao je Ahatović.

Smatra kako BiH i Srbija trebaju u paketu ući u NATO.

"Jedino na taj način možemo spriječiti divljanje nacionalizma, šovinizma. Međunarodna zajednica mora biti oprezna", dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...