POBUNA U RUSKOJ REPUBLICI: "Ako to učinimo dovest ćemo u pitanje same temelje ruske države..."

No, bez obzira na njihovo mišljenje, zastupnici riskiraju da budu smijenjeni sa svojih dužnosti ako na kraju ne odobre mjere, dodao je Ajsin.

  • Evropa

  • 23. Dec. 2022  

  • 0

U jednom od rijetkih demonstracija prkosa prema saveznoj vladi u Moskvi, regionalni političari u Tatarstanu u četvrtak su odbacili niz amandmana na svoj ustav koji bi, među ostalim mjerama, degradirao titulu lidera republika s "predsjednika" na "čelnika", što predstavlja nastavak podčinjavanja ruskih regija Kremlju.

Dok je 13 ruskih regija svoje izabrane čelnike nazivalo "predsjednicima", kampanja rigorozne centralizacije koju Moskva vodi tokom proteklog desetljeća drastično je ograničila upotrebu tog izraza, ostavljajući Rustama Minihanova iz Tatarstana jedinim regionalnim čelnikom u Rusiji koji još uvijek koristi titulu predsjednika, piše The Moscow Times.

Mnogi stručnjaci već dugo hvale Tatarstan kao paradigmu federalizma zbog sposobnosti tamošnjih lokalnih vlasti da zadrže široku političku i ekonomsku autonomiju, suprotstavljajući se prevladavajućem trendu koji se može vidjeti drugdje u Rusiji.

Unatoč tome, očekivalo se da će regionalni parlament u glavnom gradu Kazanu do kraja godine usvojiti amandmane na ustav Tatarstana, kako bi ga uskladio s ruskim ustavom iz 2020. i zakonom iz 2021. kojim se ukidaju regionalna predsjedništva.

Ipak, velika većina zastupnika odbila je podržati tu mjeru na saslušanju pred odborom u četvrtak i velikom većinom su glasali protiv zakona.

"Kako ćemo to objasniti našim biračima? Zašto uvodimo ove promjene? Zar naš ustav već ne funkcionira?", upitao je regionalni zastupnik Nikolaj Ribuškin, član vladajuće stranke Ujedinjena Rusija, tijekom sjednice u četvrtak, kako je prenijela novinska kuća Idel.Realii.

"Ako sada sve otkažemo i nastavimo živjeti po novim zakonima, dovest ćemo u pitanje same temelje ruske države", rekao je još jedan zastupnik Ujedinjene Rusije, Marat Galeev. Radi se, inače, o stranci ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Unatoč tome što ovo predstavlja rijetko protivljenje mjerama koje forsira Kremlj, regionalni analitičari se slažu u ocjeni kako je malo vjerovatno da će incident okončati preoblikovanje ustava Tatarstana ili izazvati sukob između Kazana i Moskve.

Tatarski politički stručnjak i novinar Ruslan Ajsin rekao je da je ovakvo glasanje način na koji su tatarstanski zastupnici dali do znanja da se ne slažu s politikom Moskve, ali je i pokušaj da sačuvaju obraz dok strukture u Kremlju prigrabljuju svu vlast.

No, bez obzira na njihovo mišljenje, zastupnici riskiraju da budu smijenjeni sa svojih dužnosti ako na kraju ne odobre mjere, dodao je Ajsin.

"Ovdje se radi o časti i dostojanstvu ovih zastupnika", rekao je on za The Moscow Times. "Treba ozbiljna hrabrost da učinite tako nešto", dodao je.

Nacrt zakona kojim se uvode ustavne promjene predložila je u srijedu grupa od 37 zastupnika. Njegove odredbe uključivale su uklanjanje iz ustava bilo kakvog spominjanja državnog suvereniteta Tatarstana ili posebnog režima državljanstva regije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...