CURE DETALJI POLICIJSKE AKCIJE KOJA JE ŠOKIRALA SVE: Osmero Hrvata uhapšeno, među njima i gitarist Hladnog piva…

Nalaze se u pritvoru već 16 dana.

  • Hronika

  • 24. Dec. 2022  24. Dec. 2022

  • 1

Četiri para iz Hrvatske zambijska policija je uhapsila zbog sumnje na trgovinu ljudima. Svi uhapšeni nalaze se u pritvoru već 16 dana.

Hrvati su uhapšeni 7. decembra. Planirali su posvojiti djecu. Informaciju o pritvorenim Hrvatima Jutarnjem listu je potvrdilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Uhapšeni su 44-godišnjak i njegova godinu dana starija supruga, gitarist Hladnog piva i njegova supruga, inače zaposlena u Ustavnom sudu. Uhapšeni su i zagrebački veterinar sa suprugom te poznati aktivist za ljudska prava i njegova supruga.

Prijatelji gitariste Jutarnjem listu su rekli da su planirali posvojiti dijete iz Afrike. Otišli su prije nekoliko sedmica. Šokirala ih je vijest o hapšenju.

Lokalni mediji prenijeli su izjavu šefa policije u pokrajini Copperbelt, Peacewella Mweembu. Rekao je da su imigracijski službenici u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe uhapsili četiri para hrvatskog porijekla nakon dojave koju su dobili, da dokumenti o posvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledaju kao da su falsificirani. Policija provjerava autentičnost dokumentacije.

Troje djece u dobi je od po tri godine, a četvrto ima samo godinu i tri mjeseca. Nakon hapšenja Hrvata, djeca su predana ustanovama za socijalnu skrb.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...