OZBILJNE OPTUŽBE S KOSOVA: „Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić postavio je barikade da spriječi…“

Naglasio je da i dalje „ne preferira kao prvu opciju“ da barikade na sjeveru uklone službenici kosovskih institucija, ali da ne vidi „ni predaju kao opciju“.

  • Regija

  • 25. Dec. 2022  

  • 1

Lider Demokratske partije Kosova (DPK) Memli Krasniqi rekao je da vjeruje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić postavio barikade na sjeveru da bi spriječio sporazum sa Kosovom.

Krasniqi, predsjednik najveće opozicione stranke na Kosovu, zatražio je od predsjednika kosovske vlade Albina Kurtija „da se ne ponaša kao politički analitičar već kao premijer“.

On je rekao da „ne može premijer da se pretvori u analitičara kada mu to odgovara“, i obrnuto.

Prema njegovim riječima, Kurti „treba stalno da bude premijer, ili analitičar“.

„Nije na njemu da radi analizu već da preduzme nešto, jer ono što kaže možda je istina, ali šta je alternativa, predaja pred prijetnjom kriminala“, zapitao se Krasniqi.

On je kazao i kako svi pričaju da su „na sjeveru kriminalci“.

„Sad ono što hoćete da uradite jeste da pustite te kriminalce da nastave sa predstavom kada možete da putujete, a kada ne u tom dijelu (Kosova), ili želite da krenete i po cijenu nepoznatog“, naveo je on.

Naglasio je da i dalje „ne preferira kao prvu opciju“ da barikade na sjeveru uklone službenici kosovskih institucija, ali da ne vidi „ni predaju kao opciju“.

Krasniqi je kazao da su barikade još uvijek na sjeveru, a da Vlada Kosova kaže „čekamo još malo“.

„Imam samo ovo pitanje, koliko je to malo? On (Kurti) je prije deset dana rekao zanimljivu frazu – ‘Kfor je tražio neko vrijeme da vrlo brzo ukloni barikade’. Koliko je to vrijeme“, zapitao je Krasniqi.

Kazao je da ako do pravoslavnog Božića bude zadržano trenutno stanje, da će to „onda biti nova normalnost“, te izrazio bojazan „da će to postati tema razgovora u Briselu“.

Dodao je da bi bila „pogubna opcija“ da se o tim barikadama razgovara u Briselu.

„Vjerujem da je Vučić postavio barikade da spriječi sporazum (po francusko-njemačkom prijedlogu)“, rekao je Krasniqi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...