"SLOBODNA BOSNA" PITA, MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA BiH NE ODGOVARA: Koliko je koštao pogled u Indijski okean ministrice Turković i njenog sina? Da nije možda 30.000 KM?

Vijest o njenoj posjeti Maldivima izazvala je veliku pažnju u bh. medijima i to ne zbog njene važnosti nego zbog činjenice da su tviteraši objavili fotografiju s Maldiva na kojoj se nalaze ministrica i njen sin koji je inače uposlenik jedne državne agencije pri Ambasadi BiH u Kataru.

  • Mini market

  • 27. Dec. 2022  27. Dec. 2022

  • 10

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković za jednu od svojih posljednjih posjeta inostranstvu u svojstvu šefice bh. diplomatije u posljednjem sazivu Vijeće ministara BiH je izabrala egzotične Maldive.

Vijest o njenoj posjeti Maldivima izazvala je veliku pažnju u bh. medijima i to ne zbog njene važnosti nego zbog činjenice da su tviteraši objavili fotografiju s Maldiva na kojoj se nalazi ministrica i njen sin koji je inače naposlenik jedne državne agencije pri Ambasadi BiH u Kataru. Jedan od tviteraša je napisao:

"Nek je izvela dijete iz ovog smoga."

ZAGLEDANI U INDIJSKI OKEAN

Ni drugi komentari nisu bili blagonakloni prema fotografiji ministrice i njezina sina dok uživaju u pogledu na Indijski okean.

No, sin i ministrica se na Maldivima nisu spasili od sarajevskog smoga jer su u tu zemlju stigli iz Katara u kojem se upravo završilo Svjetsko prvenstvo u nogometu i gdje je zrak malo suh, ali i čist.

Medijima je nakon tviter-objave ove Turkovićeve posjete Maldivima trebalo malo strpljenja da saznaju šta je to, zapravo, ministrica radila na Maldivima i je li to bila službena ili privatna posjeta ovoj južnoazijskoj zemlji ili kombinirana posjeta, plaćena dijelom iz raznih bh. budžeta i džepa ministarstva i njezinih suputnika, članova porodice? I onda je na službenoj web stranici Ministarstva vanjskih poslova 20. decembra osvanulo saopćenje i fotografija - ministrica Turković je otišla na Maldive da bi se sastala s predsjednikom te zemlje Ibrahimom Muhamedom Solihom i ministrom vanjskih poslova Abdullom Shahidom.. Tema razgovora: "obilježavamo 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa dvije zemlje i razmjenjujemo iskustva u oblasti razvoja turizma". Dakle, ništa potpisano, ništa naročito dogovoreno na relaciji BiH-Maldivi, što je pojačalo sumnju da je ministrica Turković na Maldivima bila više privatno nego službeno.

Sa željom da saznamo nešto više o ovoj posjeti, a posebno odgovor na pitanje je li ministrica na Maldivima bila samo službeno ili službeno/privatno i koliko je novca iz budžeta BiH izdvojeno za tu posjetu prije četiri dana smo na službeni mail MVP-a BiH poslali pitanja, ali do zaključenja ovog teksta nam niko nije odgovorio. Doduše, nezvanično nam je rečeno da ovaj odgovor, zapravo, nećemo nikada ni dobiti.  

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama do kojih je došla "Slobodna Bosna" posjeta ministrice Turković ukupno je koštala blizu 30.000 KM. Doduše, nije poznato šta je sve ušlo u cifru i da li je to bio samo trošak MVP-a BiH ili zbirna cifra koju su izdvojile i druge institucije (policijske agencije) koje imaju veze s ministricom Turković kada putuje po (bijelom) svijetu. Naravno da je posao šefice bh. diplomatije da, između ostalog, putuje po svijetu i provodi vanjsku politiku koja se utvrđuje (a u bh. slučaju, najčešće i ne utvrđuje na Predsjedništvu BiH). Naravno da je njen posao, pa i obaveza da se "baci" na rad za korist po bh. građane, ali i dijasporu, ali onda se očekuju i konkretni rezultati. Da onih 30.000 KM više ili manje ne budu bačeni u vjetar. Ministrica Turković je na početku svog mandata otišla na put oko svijeta koji je koštao oko 45.000 KM. Toliki je, naime, bio ukupni trošak koji je "razvednjen" na više od računa – od računa MVP-a BiH do računa Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Kada je ministrica putovala u Australiju trošak za nju i njenog savjetnika je, navodno, iznosio oko 36.000 KM.

BESMISLENA PUTOVANJA

Od Ministarstva smo putem službenog maila tražili da nam odgovori na pitanje koliko je trajala njena posjeta Maldivima i da li su tačne informacije da je, osim sina, sa sobom povela i kćerku. Pitali smo kako je podijeljen trošak ove posjete i da li je možda potpisan neki sporazum s Maldivima. Odgovori na ova pitanja bi možda uklonili mogućnost raznih špekulacija, a koje idu u smjeru da je ministrica Turković na Maldivie otišla više da bi se nadisala čistog zraka nego da bi nam u Sarajevu donijela neke benefite od te posjete.

Besmislenim putovanjima ministrice Turković bavili smo se (i ne samo mi) prije pola godine. Posebno su bila interesantna njena česta putovanja u Dohu, glavni grad Katara u kojem je bila i, recimo, u trenutku dok se u Bruxellesu održavao Samit EU (u junu ove godine) za koji se vjerovalo da će BiH upravo tada dobiti status kandidata za EU. I tada smo uzaludno slali pitanja Ministarstvu vanjskih poslova BiH. A htjeli smo, zapravo, provjeriti čime su to fascinirali ministricu Turković Indonezija, Tajland, Katar, Singapur, Pakistan, Alžir, Maroko i druge egzotične zemlje koje je bjesomučno posjećivala tokom svog mandata...

(D.OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...