IZ KRAJNOSTI U KRAJNOST: Kina u jeku najveće pandemije ukida karantenu za putnike iz inozemstva

Nakon što je popustila pod pritiskom građana i ukinula stroge mjere za suzbijanje pandemije, Kina je otišla korak dalje i najavila ukidanje karantene za putnike iz inozemstva.

  • Svijet

  • 27. Dec. 2022  27. Dec. 2022

  • 0

Nije sigurno, piše BBC, odnosili se to na turiste, ali Peking je najavio popuštanje mjera ulaska u zemlju za sve koji imaju studentsku ili radnu vizu za Kinu. Olakšanje mjera odnosi se i na one koji iz inozemstva žele posjetiti porodicu, nakon gotovo tri godine strogog režima na granici.

Nove najave o otvaranju azijskog diva iz kojeg je pandemija krenula događaju se u trenutku kada Kina, zbog popuštanja strogih lockdowna i mjera izolacije, bilježi snažan val širenja zaraze Covidom-19. Studija naučnika iz Hong Konga objavljena uoči najave o popuštanju govorila je o tome da bi nakon otvaranja od virusa moglo umrijeti gotovo milion ljudi.

No, službene kineske statistike govore o tek nekoliko stotina slučajeva dnevno, i vrlo malo smrtnih slučajeva. Procjene drugih izvora i podaci iz nekih kineskih gradova ukazuju na to da se virus Kinom širi brzinom od više miliona slučajeva dnevno. U skladu s tim, vjeruje se da i da dnevno nekoliko hiljada ljudi umre od posljedica zaraze. Ako je navedeno tačno to znači da se ponavlja 2019. godina. Tada je Peking bio pod kišom kritika zbog netransparentnosti i skrivanja pravog stanja u kineskim bolnicama nakon što je postalo jasno da se pojavio novi ubojiti virus.

Zapadni mediji nakon otvaranja početkom mjeseca javljali su o praznim ulicama i punim krematorijima. Službeni Peking objavio je među ostalim i zbog toga u nedjelju da više neće objavljivati broj zaraženih. Prethodne sedmice dnevne statistike su govorile o oko 4.000 novih slučajeva dnevno i vrlo malo smrtnih slučajeva.

Kina je, podsjeća BBC, posljednja od velikih ekonomija koja se otvorila od početka pandemije prije tri godine. Strogi režim ostavio je posljedice na ekonomiju i cijeli svijet, ali nakon neobično ozbiljnih protesta protiv vladinim mjera Peking je nakon nekoliko sedmica demonstracija odučio poslušati glas naroda. Posebno je na bijes građana utjecala smrt 4-mjesečne bebe u jednom od zatvorenih stambenih kompleksa kojima vlasti nisu zbog mjera dopustile da dođu do ljekara. Nakon godina izolacije i maski Covid-19 se, čini se, svom snagom obrušio na Kinu. Zatvorene granice bila su zadnja od preostalih mjera, ali nova direktiva sada kaže da karantene, koja je isprva trajala tri sedmice, a onda je srezana na pet dana, više neće biti. Od 8. januara vrijede nove mjere odnosno mjere više ne vrijede i ograničenja nema. Na ovo već reagiraju susjedi. Japan je dan nakon kineske najave o ukidanju ograničenja objavio da će postrožiti granične kontrole za sve putnike iz Kine uključujući i strance i Japance. Oni će biti testirani na ulazu u zemlju, a pokažu li se pozitivnima, morat će u sedmodnevnu karantenu, navodi Jutarnji.hr.  Prema internom dokumentu Kineske nacionalne zdravstvene komisije u prvih 20 dana decembra u Kini je zaraženo gotovo 250 miliona ljudi. Tu su informaciju prenijeli Financial Times i Bloomberg News. Ako je tačna, to znači da je 18 posto Kineza zaraženo nakon uklanjanja ograničenja. Osim toga, to bi bila najveća erupcija Covida od početka pandemije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...