HLADAN TUŠ REŽIMU U BEOGRADU: Zahtjev zemljama članicama EU da uvedu mjere protiv Srbije –„Dok su srpske snage sprovodile genocid u Srebrenici, Vučić je rekao..."

Dalje u dokumentu poslanom EU, Ministarstva vanjskih poslova navodi detalje od 10. decembra, kada su, kako se kaže, „srpske kriminalne grupe postavile barikade na ulicama sjevernih opština“, do posljednjih napada na novinare koji su izvještavali sa sjevera.

  • Vijesti

  • 28. Dec. 2022  28. Dec. 2022

  • 4

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova je u pismu zemljama Evropske unije (EU) tražilo da preduzmu mjere protiv Srbije koja, kako se navodi, stalno pokušava da destabilizuje sjever Kosova, u posljednje vrijeme i postavljanjem barikada.

U pismo na tri stranice, u koje je uvid imala agencija „Telegrafi.com“ koja je to i objavila, iznose se hronologija i podaci o tome šta se dešavalo na sjeveru Kosova.

„U najboljem slučaju, Srbija namjerno pokušava da destabilizuje Kosovo kako bi spriječila napredak dijaloga, posebno u kontekstu novopredloženog plana EU (koji podržavaju Francuska i Njemačka) za normalizaciju odnosa“, piše u pismu.

„U najgorem slučaju, namjerna eskalacija i instrumentalizacija kriminalnih grupa koje podsjećaju na način rada Srbije za započinjanje ratova 1990-ih je zaista loš predznak i materijalizacija onoga što ratni režim u Beogradu godinama trubi“, smatra Ministarstvo.

Dalje u dokumentu poslanom EU, Ministarstva vanjskih poslova navodi detalje od 10. decembra, kada su, kako se kaže, „srpske kriminalne grupe postavile barikade na ulicama sjevernih opština“, do posljednjih napada na novinare koji su izvještavali sa sjevera.

„Srbija 10. decembra nalaže kriminalnim grupama na sjeveru Kosova da postave barikade, što je sada uobičajena mjera kad god Beograd želi da poveća tenzije na Kosovu. Ono što je ovoga puta drugačije je to što se predsjednik Srbije Vučić više ne pretvara da ne stoji iza njih – on ne samo da otvoreno priznaje da kontroliše barikade, već ih sada legitimizuje i koristi kao političko oruđe za destabilizaciju“, piše u pismu.

U pismu se pominju i napad „šok-bombom“ na pripadnike Eulexa, zahtjev Srbije za raspoređivanje srpskih trupa na Kosovu, „što jezivo podsjeća na rusku taktiku invazije na suverenu državu (Ukrajinu) pod izgovorom da štiti njihovu ‘ugroženu zajednicu’„.

Ministarstvo kaže da vlasti Kosova namjerno još nisu krenule u demontažu barikada da ne bi podizale tenzije, već su tražile podršku misije Kfora.

U pismu se pominju i izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te, prije nekoliko godina, i da je „Milošević bio veliki lider“.

Također se hornološki pominju svi događaji u Beogradu koji se odnose na Kosovo.

„Srpski politički lideri godinama njeguju osjećaj netrpeljivosti i mržnje prema kosovskim Albancima – od aktuelnog ministra vanjskih poslova Dačića koji javno prijeti građanima Srbije koji otkrivaju informacije o masovnim grobnicama Albanaca ubijenih tokom rata, do samog Vučića koji je Miloševića pozdravio kao ‘velikog vođu koji je imao najbolje namjere, ali su naši rezultati bili loši’„.

Ministarstvo podsjeća i na izjavu Vučića koji je, „dok su srpske snage sprovodile genocid u Srebrenici, rekao: ‘Za svakog ubijenog Srbina ubićemo 100 muslimana’„.

U pismu Ministarstvo vanjskih poslova pominje i zadržavanje srpske političarke Rade Trajković koja je zaustavljena na granici Kosova i Srbije više od 20 sati, bez pristupa vodi, hrani i osnovnim lijekovima.

„Dana 18. decembra, kriminalne grupe iz Srbije protestuju i pokušavaju da napadnu srpsko-kosovsku granicu, sa maskiranim pojedincima sa obilježjima ‘Wagnera’ (ruske paravojne organizacije) na čelu s Damjanom Kneževićem, novim očiglednim vođom ‘Wagnera’ u Srbiji. Misija Kfora pod upravom NATO-a, koja se nalazi na granici Kosova, potvrdila je prisustvo kriminalnih grupa na granici“, navodi se u pismu.

U pismu se, između ostalog, govori i o pucanju vatrenim oružjem na pripadnike letonskih pripadnika Kfora koje djeluju na Kosovu.

„Što je još gore, odmah nakon napada srpski mediji pod kontrolom Vučića počeli su da izvještavaju da je kosovska policija ta koja je otvorila vatru na građane Srbe, pokušavajući da dodatno rasplamsa tenzije i podstakne oružane sukobe na sjeveru. Vučić se odmah sastaje sa svojim oružanim snagama i šalje načelnika Generalštaba na granicu sa Kosovom“, piše u pismu Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova je zemljama EU.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...