PROCURIO ČOVIĆEV TAJNI PLAN: Prije izmjena Izbornog zakona HDZ BiH želi napraviti radikalan rez i uspostaviti potpunu kontrolu nad...

Sve su prilike da je takav scenarij već dogovoren sa Osmorkom.

  • Politika

  • 28. Dec. 2022  

  • 4

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović i premijer Hrvatske Andrej Plenković jučer su u Zagrebu su imali još jedan susret.

Čović je obavijestio javnost da su razgovarali o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini te, kako je naveo, stabilizaciji političkog dijaloga.

Naglasio je i to da su razgovarali o "predstojećim izmjenama Izbornog zakona".

Ovo je još jedna u nizu Čovićevih najava da će Izborni zakon biti izmijenjen, a ove najave su postale još učestalije nakon što je postalo izgledno da će HDZ, SNSD i Osmorka (SDP, NiP, NS, SBiH, NES, PDA, BHI Fuad Kasumović, Za nove generacije) formirati državnu vlast.

Podsjećamo, u sporazumu spomenutih stranaka o formiranju vlasti je istaknuto to da će se "hitno provesti, a najkasnije u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima, ograničene promjene Ustava Bosne i Hercegovine i usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona saglasno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i presudama Evropskog suda za ljudska prava".

No, čini se kako Čović prije dogovora o Izbornom zakonu BiH želi napraviti i radikalne rezove u CIK-u BiH te preuzeti potpunu kontrolu nad tom institucijom.

Svjedoči tome i najava kako bi uspostavljanjem nove vlasti na državnoj razini moglo doći do smjene članova Centralne izborne komisije.

“Središnje izborno povjerenstvo u ovakvom sastavu nije odgovorilo zadatku i osiguralo čistu, transparentnu i poštenu provedbu rezultata izbora, što je javnost očekivala. A odluke su donosili preglasavanjem”, kazao je za RTV HB HDZ-ov izaslanik u federalnom Domu naroda Damir Džeba.

Čovićev medij potencira priču  kako su pojedini članovi CIK-a BiH ušli u to tijelo kao stranački angažirane osobe, te kako je u Federaciji bilo brojnih kritika na njihov rad u slučaju provedbe rezultata lokalnih izbora 2020. godine, prije svega za Grad Mostar, ali i provedbi posljednjih rezultata Općih izbora u oktobru, naglašavajući kako ništa manje kritika nije bilo ni u Republici Srpskoj.

Čović bi tako, uz pomoć strateškog partnera Milorada Dodika, predsjednika i apsolutnog vladara bh. entiteta Republika Srpska, u eventualne promjene u CIK-u BiH mogao krenuti već na početku naredne godine nakon što profunkcionira nova vlast, a sve kako bi spremno dočekao lokalne izbore 2024. godine ništa ne prepuštajući slučaju.

Sve su prilike da je takav scenarij već dogovoren sa Osmorkom.

Podsjetimo, lider SDP-a BiH Nermin Nikšić također je najavio smjene u CIK-u BiH.

(SB)

 

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...