„NI BLIZU HARISA SILAJDŽIĆA I MLADENA IVANIĆA…“: Pogledajte šta je Zlatko Lagumdžija kazao o budućem šefu bh. diplomacije i vjeruje li Komšiću i Bećiroviću (VIDEO)

"Ta Osmorka je jedan vrlo kompleksan konglomerat", kazao je Lagumdžija.

  • Politika

  • 30. Dec. 2022  

  • 7

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH za FTV je kazao da bi međunarodna zajednica bila najsretnija da je izbacila i Dodika i Čovića i Izetbegovića iz vlasti.

"Međutim to se na izborima nije desilo i evidentno je da se sada pokušava uraditi ono što se može uraditi. Imamo jednu nenormalnu situaciju da će se morati ponovo formirati vlast gdje ćemo preko puta sebe imati jednog ozbiljnog Čovića koji je odigrao maestralno sve ovo. Imate Dodika koji je takav džambas kakav je i nastavlja i dalje tu svoju politiku. Mi moramo učiniti nešto da se okupi taj bh. politički faktor. I SDA se ponaša malo kao uvrijeđena mlada - ako nismo dio vlasti onda nismo zajedno. Ne možete tako. I kao opozicija se moraš ponašati državotvorno. Nema pravo niko ko je na bh. strani da se ponaša ako nisam vlast, onda neću da budem za državu. Moraju se postaviti crvene linije ispod kojih, ko god da je na vlasti, ne smije ići. Sva je sreća da ni jedni ni drugi ne mogu sami sa Dodikom i Čovićem promijeniti Ustav."

O poziciji SDP-a u koaliciji i potezima rukovodstva ove stranke, Zlatko Lagumdžija kaže: "Očigledno je SDP došao u jednu jako komotnu, ali i tešku situaciju. Komotnu jer je u poziciji da bira s kim će. S druge strane, SDP nosi ogromnu odgovornost jer je na kraju krajeva izbor SDP-a doveo do toga da se formira Osmorka, ne zanemarujući ogromnu ulogu drugih ljudi u Osmorci, prije svega Elmedina Konakovića. Ta Osmorka je jedan vrlo kompleksan konglomerat. Ja im želim svu sreću i da se malo otvore prema što je moguće boljim idejama. Nemaju alternativu, oni moraju funkcionirati."

Pogledajte šta je bivši lider SDP-a BiH kazao o izboru ministra vanjskih poslova, Harisu Silajdžiću i Mladenu Ivaniću, te vjeruje li Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću.

Video pogledajte od 23. minute.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...