POLITIČKA ANALITIČARKA IVANA MARIĆ: "Nadam se da će SDA još dugo ostati u opoziciji..."

Zanimljivo je da su zastupnici SDA u prošlom mandatu glasali za ovo povećanje.

  • Mini market

  • 30. Dec. 2022  

  • 6

Ne stišavaju se reakcije na zahtjev SDA koja je pripremila zakonsko rješenje koje bi onemogućilo rast plata visokim funkcionerima na nivou BiH.

Sve je na društvenim mrežama komentirala sarajevska analitičarka Ivana Marić.

-SDA je mnogo bolja u opoziciji nego kad je u vlasti. Kako su prešli u opoziciju traže smanjenje plata, a samo prije nekoliko mjeseci su sebi povećali plate za 500 KM. Nadam se da će još dugo ostati u opoziciji, jer su tu mnogo konstruktivniji i osjećajniji prema narodu, poručila je Ivana Marić.

Podsjetimo, SDA je pripremila zakonsko rješenje koje bi onemogućilo rast plata visokim funkcionerima na nivou BiH. Cilj zakonskog rješenja, za koje traže podršku HDZ-a i SNSD-a i Osmorke da se značajno povećaju najniže plate, srednji rang da bude povećan, ali ne u jednakom iznosu, a da najviše plate ostanu na dosadašnjem nivou. 

Zanimljivo je da su zastupnici SDA u prošlom mandatu glasali za ovo povećanje.

“Znate da je po predloženom nacrtu budžeta Savjeta ministara predviđeno povećanje osnovice za obračun plate zaposlenih u institucijama na iznos od 630 KM, što bi, kad bi se ta osnovica primijenila na sve one koji primaju platu iz budžeta BiH, došlo bi do povećanja iznosa za one koji imaju visoke koeficijente”, rekao je poslanik SDA u PS BiH Šerif Špago.

Špago kaže da najveći koeficijent imaju članovi Predsjedništva, te ističe da je prethodnih godina postojala inicijativa da se ograniči rast plata funkcionerima.

“Imajući u vidu da ima ona ustavna odredba da se tokom mandata ne mogu smanjiti plate funkcionerima, mi smo pripremili prijedlog izmjena zakona kojim predlažemo da sve osobe sa koeficijentom od 1,20 do 3,99 dobiju povećanje plate u punom iznosu, sa 530 na 630KM i to se odnosi na preko 20.000 zaposlenika.

Špago dodaje da su tu higijeničari, državni službenici, policijski službenici i vojnici. Za koficijente od 4 do 55 iz SDA predlažu da dobiju povećanje koje je umanjeno, tu spadaju pomoćnici, sekretari i rukovodioci.

“Od 5,59 do 10 zakonom se predviđa da se umanji osnovica za obračun plate za 15 posto te da se na taj način ne bi došlo do povećanja plate zbog povećanja osnovice”, rekao je Špago.

On je kazao da bi se ovako omogućilo da najveće plate ne mogu rasti. Novim budžetom, za 2023. godinu previđeno je linearno povećanje plata zaposlenim u institucijama BiH, najviše novca će prema budžetu dobiti oni sa najvišim platama-funkcionerima 500KM.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...