RAMIZ SALKIĆ: "Dodik nema moralno pravo prigovarati, on ratne zločince vidi kao heroje"

Salkić je pojasnio da vlast u RS-u Bošnjacima, po Ustavu ravnopravnim građanima, treba vratiti nasilno oduzeta statusna prava.

  • Politika

  • 01. Jan. 2023  01. Jan. 2023

  • 3

Nakon što je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS jučer na svom Twitter profilu kritizirao Islamsku vjersku zajednicu Bosne i Hercegovine (IVZ BiH) i reisul-ulemu Huseina ef. Kavazovića, reagirao je Ramiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a.

Komentirajući jučer stav IVZ BiH koja je izrazila zabrinutost ˝novonastalom eskalacijom separatističkog djelovanja vlasti u entitetu RS i izostankom ozbiljne reakcije većine domaćih političkih faktora, kao i visokog predstavnika i međunarodne zajednice˝, Dodik je naveo da je ˝pitanje imovine regulirano Dejtonskim sporazumom i da to niko pa ni IVZ ne može promijeniti tu činjenicu˝. Dodao je i to da se reis Kavazović, poput katoličkih biskupa i pravoslavnih episkopa može baviti o imovini Islamske vjerske zajednice i da je nedopustivo da se vjerska zajednica bavi političkim pitanjem.

alt

Povod za reagiranje od strane Islamske zajednice bio je usvajanje neustavnog zakona u Narodnoj skupštini RS-a o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Podsjećamo, ranije je Ustavni sud BiH donio presudu kojom Narodna skupština RS-a nije nadležna da se bavi ovim pitanjem.

Salkić je reagirajući na Facebook profilu istaknuo da je Milorad Dodik prvi u dugom nizu onih koji nemaju nikakvo moralno pravo prigovarati bilo šta Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

˝On, koji smatra herojima ratne zločince Karadžića, Mladića, Krajišnika, Plavšićku i mnoge druge u vrijeme čije vladavine su porušene 534 džamije na prostoru koji je kontrolisala tzv. VRS. On, koji tvrdi da u ovom entitetu ima previše džamija, da hodže arlauču i da iritiraju građane, zadnji je koji bi mogao i trebao da iznosi bilo kakav sud o Islamskoj zajednici. Upravo politika koju predvodi Milorad Dodik godinama na svaki način otežava život, ostanak i opstanak muslimana Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine. Upravo vaša vlast kroz primjenu Zakona o premjeru i katastru oduzima zemljište Bošnjacima i Islamskoj zajednici u ovom entitetu i upisujete je na RS, gradove i opštine, kršeći naša prava˝, naveo je Salkić.

On je pojasnio da vlast u RS-u Bošnjacima, po Ustavu ravnopravnim građanima, treba vratiti nasilno oduzeta statusna prava.

˝Dodik, a i svi drugi koji ga slijede, treba da znaju da smo mi Bošnjaci muslimani, da je naš jezik bosanski i da postoje oni koji zarad sitna šićara neće šutjeti na vaše svakodnevne napade, uvrede i provokacije. Bošnjacima u ovom entitetu, po Ustavu i zakonu, pripada puno više od onoga što ste vi spremni dati pojedincima i time kupiti njihovu šutnju o diskriminaciji koju provodite nad onima koji su ih birali da ih zastupaju i njihove probleme rješavaju˝, zaključuje Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...