RUSKI AGRESORI TRPE VELIKE GUBITKE: U Ukrajini traju žestoke bitke za važnu autocestu...

Regionalno vojno zapovjedništvo Ukrajine na istoku zemlje saopćilo je da su sistemi protuzračne odbrane uništili i devet bespilotnih letjelica Šahid iznad regija Dnjepropetrovsk i Zaporižja

  • Evropa

  • 02. Jan. 2023  

  • 1

U Ukrajini traju žestoke bitke za važnu autocestu. Radi se o cesti P66 koja se nalazi sjeverno od Kremine. Kako pišu Britanci, tamo već pet dana traju žestoke borbe.

Ta cesta je, navodi dalje britansko ministarstvo vanjskih poslova, ključna opskrbna ruta za ruske snage u Donbasu. Ukrajina na ovoj autocesti Rusima pravi probleme još od oktobra. No, ako bi sad Ukrajina uspjela ovladati ovom autocestom, te prekinuti opskrbu iz Belgoroda, to bi uveliko smanjilo ruske mogućnosti da zadrže grad Kreminu.

Rusija gađa kritičnu infrastrukturu Ukrajine u nizu napada bespilotnim letjelicama na Kijev i regiju koja ga okružuje, rekli su ukrajinski dužnosnici u drugoj noći žestokih napada na glavni grad Ukrajine. "Glasno je u regiji i u glavnom gradu: noćni napadi dronovima", naveo je guverner kijevske regije Oleksij Kuleba. "Rusi su lansirali niz napada bespilotnim letjelicama (iranske proizvodnje) Šahid. Ciljaju objekte kritične infrastrukture. Na djelu je protuzračna odbrana", dodao je. 

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da je 19-godišnji mladić ozlijeđen u eksploziji u okrugu Kijeva i da su sve službe na terenu. Kličko je na Telegramu naveo da je mladić prevezen u bolnicu nakon što su krhotine drona pale na cestu u okrugu Desnjanskij na sjeveroistoku Kijeva i oštetile obližnju zgradu. Reuters nije mogao neovisno provjeriti tu informaciju. 

Okrug Desnjanskij, smješten na lijevoj obali rijeke Dnjepar, uglavnom je stambena četvrt i najnaseljenija četvrt glavnog grada. Sistemi ukrajinske protuzračne odbrane srušili su 16 zračnih objekata iznad Kijeva u prvim satima drugog dana nove godine, objavila je gradska vojna uprava. 

Regionalno vojno zapovjedništvo Ukrajine na istoku zemlje saopćilo je da su sistemi protuzračne odbrane uništili i devet bespilotnih letjelica Šahid iznad regija Dnjepropetrovsk i Zaporižja u prvim satima ponedjeljka. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...