KRESHNIK AHMETI PORUČUJE: "Kosovo je osiguralo glasove za članstvo u Vijeću Evrope, Srbija je izgubila"

“Lobirali smo na više nivoa, diplomatskih ili političkih, da osiguramo podršku u glasovima i osigurali smo tu podršku. Dano je pravno tumačenje da nema prepreka i da je to izgubljena bitka za Srbiju”, kazao je Ahmeti

  • Regija

  • 03. Jan. 2023  

  • 2

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova Kreshnik Ahmeti poručio je da je Kosovo osiguralo glasove za članstvo u Vijeću Evrope, a da je Srbija izgubila borbu u lobiranju protiv prijave ove zemlje.

Naveo je i da je postojalo više dokumenata koje je Srbija poslala na adresu Vijeća Evrope u Strasbourgu protiv prijave Kosova.

Ahmeti je rekao da je Kosovo osiguralo podršku u glasanju, kao i pravno tumačenje kojim se konstatira da za Kosovo nema prepreka u tom pravcu.

Srbija je uvijek bila aktivna u suprotstavljanju Kosovu, bilo na bilateralnom ili multilateralnom planu, u slučaju Vijeća Evrope, protivila se dan prije nego što smo se prijavili. Vučić je 11. maja prošle godine sazvao sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost prije nego što je Kosovo apliciralo u Vijeće Europe”, kazao je Ahmeti.

Dodao je da sa punim uvjerenjem može reći da je Srbija izgubila borbu u Vijeću Europe, a da je činjenica da pravno mišljenje pokazuje da Kosovo može postati članica Vijeća Evrope i da ima podršku za to.

Lobirali smo na više nivoa, diplomatskih ili političkih, da osiguramo podršku u glasovima i osigurali smo tu podršku. Dano je pravno tumačenje da nema prepreka i da je to izgubljena bitka za Srbiju”, kazao je u intervju za agenciju Kosovapress.

Nada se konstruktivnom pristupu Srbije, ali i Evropske unije.

“Nadamo se da ćemo imati konstruktivniji pristup Beograda u dijalogu, ali i drukčiji pristup Evropske unije i drugih zapadnih zemalja gdje se ne igra na kartu neutralnosti u situacijama kada je jasno ko je kriv, poručio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...