ALMIR BEČAREVIĆ ZA "SB" O NOVOJ CIJENI GASA I KOLIKO BI TREBALA BITI NIŽA: “Naftni derivati su u drastičnom padu tako da bi gas morao biti jeftiniji najmanje…"

Šta se čeka i da li će gas i grijanje pojeftiniti za 20 posto, koliko je najavljivano, pitali smo eksperta za gasnu privredu Almira Bečarevića.

  • Ekonomija

  • 04. Jan. 2023  

  • 0

Građani Bosne i Hercegovine sa zebnjom su dočekali zimu zbog raznih crnih scenarija da neće biti dovoljno gasa i drugih energenata ili da će sve toliko poskupjeti da će nam i “zadnju marku” izvuči iz džepa. Zasad se ostvaruje ovaj drugi dio scenarija, gasa ima, ali mu je cijena u zadnjih nekoliko mjeseci više puta porasla da je već sada toliko skup da nam izvlači pa skoro zadnju marku iz novčanika. Bilo je u “scenariju” i to da će gasa biti dovoljno samo ako zima ne bude prejaka, što se, također, ostvaruje. Sve dok nemamo višednevne ekstremno niske temperature sigurni smo, a šta ako snijeg zapada, a led okuje sve oko nas? Da li će i tada biti dovoljno gasa da nas sve ugrije? To ćemo tek vidjeti jer zima nije pokazala zube.

JOŠ SLAVIMO NOVU GODINU

Preduzeće GAS-RES jučer je Nezavisnim novinama potvrdilo da je gas u tom bh. entitetu pojeftinio i da će ta niža cijena važiti sve do kraja marta. Iz FBiH zasad još nema informacija o pojeftinjenju ovog energenta o kojem najviše zavise stanovnici Sarajeva koji se griju preko centralnog grijanja koje im isporučuju Toplane. Mogući razlog je i taj što mi još slavimo Novu godinu, ali vidjet ćemo.

Šta se čeka i da li će gas i grijanje pojeftiniti za 20 posto, koliko je najavljivano, pitali smo eksperta za gasnu privredu Almira Bečarevića.

“Čekajući izračun cijene prirodnog gasa za FBiH koja je, uzgred, već izračunata u RS, ne mogu se oteti utisku da se radi o formuli koja predstavlja matematičku enigmu za našeg dobavljača prirodnog gasa. Citirao bih dio iz saopćenja Energoinvesta, a vezano za cijenu gasa: “cijena gasa se po našem ugovoru obračunava po matematičkoj formuli koja sadrži egzaktne i stvarne podatke, te Energoinvest ne može ni na koji način uticati na njen sadržaj.“

Godina završena i poznati „egzaktni i stvarni podaci“ i entitet RS izračuna, a naš dobavljač još čeka. Formula poznata od 1997 godine, podaci za proteklih 9 mjeseci poznati, cijene derivata nafte u padu, kurs dolara u padu i još čekamo. Čekamo iz razloga namirenja Energoinvesta jer dovoljno je pogledati finansijski izvještaj za prvih 6 mjeseci i zaključiti da gas u prometu Energoinvesta učestvuje sa cca 97 posto”, kaže Bečarević.

Na pitanje kako je moguće da je u RS gas već pojeftinio, a u FBiH još nije, ovaj ekspert  nam odgovara:

“Dakle, GAS-RES izračuna samostalno cijenu gasa na bazi identičnog ugovora sa Gazpromom, a građani FBiH čekaju izračun po „matematičkoj formuli koja sadrži egzaktne i stvarne podatke“.

Da ne bi čekali i da bi bili spremni da u novu godinu ulazimo sa manjim cijenama gasa, to je činjenica svima poznata osim onima koji još čekaju izračun po matematičkoj formuli i to treba naglasiti. Cijena gasa mora biti manja za oko 20 posto jer su naftni derivati doživjeli svoj drastičan pad, a kurs dolara je, isto tako, u stalnom padu.”

Na pitanje šta se dešava na gasnom tržištu dok mi čekamo cijenu gasa naš sagovornik odgovara:

“Ovaj dio mogu prezentovati kroz dešavanja u zadnja 4 dana dok mi čekamo „Godoa“:

-  Njemačka je prekrcala svoj prvi LNG brod na njenom LNG terminalu,

-  Bugarska je zaključila ugovor sa Turskom o transport gasa sa LNG terminala,

-  Slovenija je počela kupovati gas iz Alžira,

-  Gazprom je prezentovao podatke za 2022. godini gdje je prepolovio svoj izvoz gasa za Evropu u odnosu na 2021. godini,

-  Cijene na berzama gasa u Evropi pale na cca 700 USD sa nekadašnjih 3000 USD.

Sve ovo za 4 dana, a mi čekamo rezultat matematičke formule koja sadrži ‘egzaktne i stvarne podatke’.”

EVROPA BEZ RUSKOG GASA

I na kraju Bečarević zaključuje da se Evropa oslobađa ruskog gasa svjetlosnom brzinom i prema sadašnjoj dinamici ruskog gasa u 2024. godini gotovo da neće biti, “a mi ćemo i tada čekati izračune”.

“Od nekadašnje pokrivenosti Evrope ruskim gasom u visini od 40-45 posto ostati će do 2024. godine negdje oko 10-15 posto i dalje će padati. Šta BiH radi dok se drugi oslobađaju ruske nafte i gasa?

Mi bi da gradimo novu Istočnu interkonekciju i da se hvalimo kako imamo „najnižu cijenu gasa“, a sva ostala Evropa valjda blesava pa ne želi to isto. Nadat se da će neko dojaviti ovim našim „matematičarima“ da je Evropa odlučila da ukine rusku naftu i gas i da matematičke formule danas računaju kompjuteri tako da mi ulazimo u 2023. godinu sa grafitnom olovkom i hartijom”, kaže Bečarević.

(D.O.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...