ZBOG ZAKONA O NEPOKRETNOJ IMOVINI RS-a: BH Zeleni i SDP će povući vitalni nacionalni interes

Oni očekuju da i tri delegata iz SDA u Klubu Bošnjaka podrže inicijativu i da će odluka uspjeti da završi na odlučivanju u Ustavnom sudu RS-a.

  • Politika

  • 04. Jan. 2023  

  • 2

Delegati u Vijeću naroda RS-a Amir Hurtić (BH Zeleni) i Armin Hamzić (SDP) danas će pokrenuti proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Oni očekuju da i tri delegata iz SDA u Klubu Bošnjaka podrže inicijativu i da će odluka uspjeti da završi na odlučivanju u Ustavnom sudu RS-a.

"Zakon je u cjelosti usmjeren protiv države BiH, negira Ustav BiH i njim određeni pojmovi kontinuiteta, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političku nezavisnost BiH u skladu s međunarodnim pravom, podjelu nadležnosti između države i entiteta, nadležnosti države BIH kako isključive tako i dodatne nadležnosti", navedeno je u odluci o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa.

Dakle, ističu da je Zakon usmjeren protiv institucija države BiH, konkretno u ovom slučaju Ustavnog suda BiH i Odluka Ustavnog suda koja su tretirala pitanja državne imovine te na taj način povređuju vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda Ustava RS-a.

U Klubu Bošnjaka, od ukupno osam delegata, SNSD ima tri. Osim Srebrenke Golić, to su još Aida Prešić i Igor Bošnjak. SDA također ima tri; to su Alija Tabaković, Adil Osmanović i Dževad Mahmutović.

Dakle, da bi zakon prošao, potrebno je da SNSD osigura pet glasova "za" u Klubu Bošnjaka. A, prema Ustavu RS-a, da bi zakon bio osporen, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno šest delegata protiv, što stranke sa sjedištem u FBiH danas nemaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...