EROL AVDOVIĆ SA TRIBINE U SARAJEVU: "Prioritet američke administracije je rat u Ukrajini, BiH je na ljestvici prioriteta na 26. mjestu"

"Jer, vidimo u Izbornom zakonu BiH, koga su Amerikanci preko visokog predstavnika Christiana Schmidta podržali, i te kako ima narušavanja ljudskih prava, narušavanja onoga što su osnovne američke vrijednosti", istakao je Avdović.

  • Društvo

  • 04. Jan. 2023  04. Jan. 2023

  • 3

Ugledni novinar i izvjestilac UN-a iz New Yorka Erol Avdović smatra da je trenutno prioritet američke administracije rat u Ukrajini, da je BiH po strani i da je regionalni prioritet Kosovo.

Avdović je danas na tribini Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca govorio o temi "Pogled iz New Yorka – Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan" te tom prilikom analizirao američku politiku, intencije i namjere.

Podsjetio je da se na BiH, tokom rata, gledalo sa empatijama, kroz medije, onako kako je CNN doživljavao rat u BiH.

BiH je, podsjeća on, svakodnevno i stalno bila na naslovnim stranama medija, za razliku od rata u Ukrajini, koga nema svaki dan u medijima, ne onoliko koliko je bilo BiH.

Danas, kaže on, BiH nije svakodnevno na naslovnim stranicama u SAD-u, ali je još uvijek prisutna, i na ljestvici prioriteta američke administracije je na 26. mjestu.

Iako danas izgleda da američka administracija ima jedan plan, a pojedini političari drugi, Avdović kaže da to nije tako i da se zna se ko šta radi.

Tako naprimjer, specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar radi ono što je strategija SAD-a i to ne odudara od onoga što je važno.

"Da se BiH očuva u svom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, ali i da se pomogne neko demokratsko vrijenje unutar same BiH, ne nužno sa istim akterima koji su bili svo ovo vrijeme", kaže Avdović.

Drugo, dodao je, ima naizgled, anahronih elemenata u odnosu na ono što su proklamovane američke  vrijednosti: demokratija, sloboda, ljudska prava.

"Jer, vidimo u Izbornom zakonu BiH, koga su Amerikanci preko visokog predstavnika Christiana Schmidta podržali, i te kako ima narušavanja ljudskih prava, narušavanja onoga što su osnovne američke vrijednosti", istakao je Avdović.

U tome su, dodaje, prigovori prema američkoj administraciji opravdani, s tim što treba imati u vidu da su zaista prioriteti američke administracije nešto drugo, nego što je BiH, prenosi Fena.

"Prioritet američke administracije je Ukrajina, rusko-ukrajinski rat, i u tom kontekstu se sve računa i analizira. To su prioriteti, a BiH je po strani", potcrtao je Avdović.

Amerika ima i regionalni prioritet, smatra on, a to je Kosovo i "Amerikancima je veoma stalo da se riješi problem Kosova, odnosno, priznavanja Kosova od strane Srbije, ako je do toga uopće moguće doći".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...