GORUĆI PROBLEMI I IZAZOVI U 2023. GODINI U SUSJEDNOJ DRŽAVI: Ovo su sramote SNS vlasti o kojima Vučić neće imati hrabrosti da govori

Portal Nova.rs je izdvojio 10 tema, za koje se vjeruje da se neće naći na dnevnom redu predsjednika Srbije.

  • Regija

  • 04. Jan. 2023  04. Jan. 2023

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je za ovu srijedu redovnu godišnju konferenciju, na kojoj će najvjerovatnije govoriti gorućim problemima i izazovima Srbije u 2023. godini. Agendu još uvijek nemamo, čućemo je direktno iz Palate Srbija, ali unaprijed znamo o čemu predsjednik neće pričati.

Spisak je dugačak, međutim portal Nova.rs je izdvojio 10 tema, za koje se vjeruje da se neće naći na dnevnom redu predsjednika Srbije.

Kompletan snimak sa naplatne rampe u Doljevcu

alt

Naplatna rampa u Doljevcu (Foto: Printscreen)

Iako je obećao odavno, za šta je poslije isticao da nikada nije rekao, ni na ovoj konferenciji za medije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće saopćiti kada će makar porodica stradale Stanike Gligorijević moći da vidi ključna dva minuta sa naplatne rampe u Doljevcu.

Iako je predsjednik obećao da će omogućiti porodici da vidi ovaj snimak, osim njegovih riječi, djela nismo vidjeli. Ne treba se zavaravati da će baš ova konferencija biti ona na kojoj će predsjednik odgovoriti na ovo teško pitanje kako za porodicu, tako i za sve građane Srbije.

Hoće li neko iz SNS podnijeti ostavku zbog akcidenta u Pirotu?

Dvije osobe su preminule od posljedica gušenja amonijakom, a ukupno 56 je hospitalizovano nakon što je krajem godine kod Pirota iskliznula cisterna sa amonijakom. Vrlo brzo je odgovornost počela da se prebacuje sa jednog ministra i funkcionera na drugog - da li je kriv Goran Vesić ili Tomislav Momirović, ministrica Irena Vujović ili neko iz lokalne samouprave.

Očekuje se da će cisterna u kojoj je bio amonijak uskoro biti uklonjena, ali šta je sa odgovornošću? Gdje je država u lancu odgovornosti zbog toga što je neko zbog nebrige ugrozio desetine života građana Pirota? Nemojmo se zavaravati, neće ovo biti konferencija na kojoj će Vučić pustiti "niz vodu" Gorana Vesića ili Irenu Vujović. Neće ih dati kao nekada Gašića.

Kada će djeca u Pećincima ponovo krenuti u vrtić

Jedna od priča koja je obilježila 2022. godinu (nažalost, ne po dobrom) došla nam je iz Pećinaca, gdje su izbačena djeca iz vrtića samo zato što su im roditelji politički protivnici SNS-a. Roditelji ovih mališana kažu da su djeca ostala bez mjesta u vrtiću, jer su članovi njihovih porodica, simpatizeri ili članovi Demokratske stranke koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika.

Hoće li Vučić javno istupiti i reći, da ovo je sramota i odgovarat će lokalni funkcioneri SNS jer je nečovječno udarati ispod pojasa i još djeca da budu odgovorna.

Kada će se povući sa čela SNS

Predsjednik Srbije često najavljuje, a zatim odlaže svoje povlačenje sa čela SNS. Evo već punih pet i po godina. Vučiću ova odluka očigledno teško pada. U toku posljednjih godinu dana to je najavio najmanje dva puta. Prvo na svečanoj akademiji naprednjaka, kada su obilježili svoju 13. godišnjicu. Tada je rekao da je tu do izbora, a da onda dolazi vrijeme za neke mlade ljude.

Hoće li ova konferencija biti baš ta na kojoj će Vučić obznaniti da se povlači sa čela SNS? Potpisnik ovih redova vjeruje u zakon velikih brojeva, ali u ovom slučaju ne vjeruje u taj isti zakon.

Hoće li se kopati litijum ili ne?

Punih godinu dana prošlo je od kako je Vlada donijela odluku da se zaustavi svaka dalja aktivnost oko iskopavanja litijuma u dolini Jadra. Od tada, firma Rio Tinto činila je simbolične poteze u Loznici i Gornjim Nedeljicama da pokaže kako nije definitivno odustala od iskopavanja, a ni predsjednik nas nije ubijedio da se odustalo do iskopavanja. U više navrata je spomenuo da je priča oko iskopavanja litijuma završena, ali je isto tako govorio i da mu je žao i krivo što je donio odluku.

Možda je vrijeme da predsjednik kaže jednom "za vjek i vjekova" da sigurno neće biti iskopvanja litijuma, umjesto što kaže da mu je krivo što su on i Vlada donijeli odluku da prekinu iskopavanje.

Da li gradonačelnik koji nelegalno gradi može da bude na čelu Beograda

BIRN je nedavno do detalja opisao kako je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić legalizovao nelegalno dograđeni objekat na Bežanijskoj kosi, koji je da je rađeno po zakonu trebalo da bude srušen, dok je Šapić morao da plati novčanu kaznu, a prijetila mu je i kazna zatvora.

alt

Aleksandar Šapić (Foto: Printscreen)

Opština Novi Beograd nezakonito je ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni, pokazuju dokumenta koja je prikupio BIRN.

Pranje novca u SNS

Nakon kontrole izvještaja o troškovima kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije podnijela je izvještaj Višem javnom tužilaštvu, zbog sumnji da su SNS, SPS i URS prali novac. Te partije se sumnjiče da su svoje kampanje finansirale nelegalno, odnosno da su lažnim donatorima, među kojima su bili i korisnici socijalne pomoći, prikrili prave finansijere.

Godinama je taj slučaj, kako u govorili, bio u "fazi provjere" i u predistražnom postupku, a godinama se Tužilaštvo pred javnošću "vadilo" i na MUP, navodeći da ne odgovara na njihove urgencije i zahteve da prikupi dodatne dokaze.

Da li će predsjednik stranke, iz koje je najavio povlačenje (naravno, nije se desilo) govoriti o "prljavom novcu" iz SNS. Ne očekujmo ni ovo.

Izvinjenje novinarima Nove i N1

U svom posljednjem obraćanju na kraju 2022. godine predsjednik je iskoristio priliku da targetira Novu i N1, nazivajući ove medije lokatorima.

alt

Aleksandar Vučić (Foto: ATA Images)

"Sramota je da neko ko je uništio našu vojsku, topio tenkove, ne u Smederevu, već u Češkoj…. Prodavao strijelu za 156 dolara. Uništavao našu strijelu da bi dobio 156 dolara ili 256… Nije ni važno, kakva je razlika… Do zolja, do svega drugog. Koju smo to haubicu imali u to vrijeme? Posebno moderniju? Sad neki lokatori medijski su im govorili: "Jao, evo vidite…" Ovi što vole da se osmjehuju, pa misle da sam glup… "Evo vidite, 6 haubica smo vidjeli na putu ka Kosovu". Pa ako ste vidjeli, što to radite? Što to radite? Da odajete pozicije svoje vojske? Nije bilo 6 već 18. Srećom, pa ste vidjeli 6", rekao je on.

Time je Vučić targetirao i napao novinare i nezavisne medije, međutim, kako piše Nova.rs, izvinjenje se ne očekuje.

Veze Veljka Belivuka i SNS

"Ja sam član SNS i bio sam zadužen za Blok 45 i 50. Sa Aleksandrom Stankovićem sam vodio grupu koja je služila za potrebe države sve do njegovog ubistva, nakon čega sam nastavio ja to da radim", rekao je vođa kriminalnog klana Veljko Belivuk na sudu.

Osvrnuo i na inauguraciju predsjednika Aleksandra Vučića, istakavši da je u obezbjeđivanju pomenute ceremonije učestvovalo nekoliko navijačkih grupa, između ostalog oni su bili zaduženi za dio oko Skupštine.

Krajnje je vrijeme da predsjednik kaže kakve su veze najveće stranke u zemlji sa klanom Belivuka, ali… Znate već odgovor.

Zašto vlast proganja inspektora Milenkovića

Iako je otkrio najveću plantažu marihuane u Evropi, inspektor Slobodan Milenković umjesto nagrade i "vječnih lovorika" dobio je signal od države da se umiješao u poslove za koje nije imao pravo.

alt

Slobodan Milenković (Foto: ATA Images)

Od tada kreće njegov progon, a ne bi bilo loše ni da se predsjednik obrati i javnosti kaže kako će država zaštititi inspektora. Ili možda nije vrijeme i nije ta konferencija za medije?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...