NENAD STEVANDIĆ SE RASPRIČAO: "Nikšić je pod pritiskom politike sećije, Osmorka se nije bunila zbog 9. januara i imovine dok..."

- Sve krize u BiH su napravile strane sudije Ustavnog suda, poništavajući imovinu i zakone Srpske i visoki predstavnici - rekao je Stevandić za TV Happy, prenosi RTRS.

  • Politika

  • 05. Jan. 2023  05. Jan. 2023

  • 7

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio da je međunarodna zajednica u BiH autor svih kriza. Dodao je da se partneri iz "Osmorke" iz FBiH nisu oglašavale o pitanjima "Dana Republike Srpske" - 9. januara i imovine, "dok neki stranci nisu počeli da dižu temperaturu".

- Sve krize u BiH su napravile strane sudije Ustavnog suda, poništavajući imovinu i zakone Srpske i visoki predstavnici - rekao je Stevandić za TV Happy, prenosi RTRS.

Odgovarajući na pitanje da li je Vijeće ministara u opasnosti, poslije izjave predsjednika SDP-a BiH i jednog od lidera "Osmorke" Nermina Nikšića da se ponovo razgovara sa predsjednikom RS-a i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, Stevandić je ocijenio da "to pokazuje da je Nikšić sada pod velikim pritiskom 'politike sećije' ili 'sarajevske čaršije', te da se veliki novac troši da se obesmisli i podijeli Osmorka".

- U to su uključene razne paraobavještajene službe vezane za nelegalnog direktora obavještajne službe BiH, a tu je biznis klub fokusiran oko Bakira Izetbegovića i SDA - naveo je Stevandić.

On je dodao da je Nikšić sigurno jedna od prvih meta i da razumije da on traži neku vrstu izlaza iz tog pritiska da bi se vratio pregovorima, nekim novim dogovorom.

- Postoji rješenje i za to da BiH ima ugovor FBiH i RS o investicijama, o zemlji, da se to riješi ugovorom strana, da jedni drugima ne smetamo. Možda bi se to u Sarajevu bolje razumjelo - kazao je Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

Ovako je, ocjenjuje Stevandić, moguće da, zbog tog pritiska, političari "Osmorke" koji hoće da smijene SDA sa vlasti postanu neodlučni, da se onda taj proces razvuče i da na kraju nema uopšte formiranih organa na nivou BiH.

- To je cilj SDA. Mi sada samo treba da procijenimo koliko iza toga cilja stoje strani faktori, koliko ambasade moćnih zemljama i njihov uticaj ovdje stoji iza toga. Ali, naše opredjeljenje je da je relevantan sagovornik koji ima većinu u FBiH, a tu sada ima "Osmorka" - kazao je Stevandić.

Izjavio je i da je "vrijeme da se isposluje da srpski stav bude verifikovan i u međunarodnoj zajednici, te poručio da Srbi ne smiju biti neodlučni dok nacionalno pitanje na Balkanu ne bude završeno".

Podsjetio je da u FBiH postoji tunel "1. mart", a u RS-u autoput "9. januar", te ocijenio da, "kada u FBiH nauče da žive sa tim onda je u BiH moguć još bolji dogovor, nego što je Dejtonski sporazum".

- Ukoliko ne bude, svi ćemo se bazirati da se držimo Dejtonskog sporazuma, koji nam garantuje teritoriju, ustav, opstanak, ravnopravnost - rekao je Stevandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...