STEVANDIĆ NE ODUSTAJE: „Nikad se nećemo odreći imovine, entitetska granica ne reguliše teritoriju tek tako, već vlasništvom…“

"Stručnjaci za ustavno pravo znaju da međunarodni ugovori imaju premoć nad domaćim zakonodavstvom", kazao je Stevandić.

  • Politika

  • 06. Jan. 2023  

  • 3

-Izazovi pred Republikom Srpskom su skoro kao u njenom nastanku. Svijet se ponovo ljulja i mi ponovo nemamo naklonost dobrog dijela velikih i moćnih zemalja. Zato i jesmo na ispitu i taj ispit se ne polaže rijalitijem i međusobnim vrijeđanjem, podilaženjem federalnim i međunarodnim faktorima, već slogom i međusobnim uvažavanjem, koji su nam sada najpotrebniji, poručio je za “Glas Srpske” predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Imovina je ponovo tema u BiH. Ko je u pravu?

-Imovina Republike Srpske je uknjižena preko 98 odsto i to nije usmjereno protiv BiH. Slično važi i za imovinu u Federaciji. Imovina je osnov za razvoj, ali i suverenitet, bilo naroda Republike ili grada. Mi ne osporavamo ništa od imovine u Federacije i srećni smo ako se na njoj gradi i nastaju nova radna mjesta da narod opstane u svojoj zemlji. Jednako tražimo to i za Republiku Srpsku i nikad se nećemo odreći vlasništva nad svojom zemljom. Uostalom entitetska granica ne reguliše teritoriju tek tako, već reguliše vlasništvom. Uzdanje u OHR ili Ustavni sud koji bi to mijenjali je gubljenje vremena i produkovanje sukoba. Republika Srpska i Federacija o tome moraju postići dogovor, jer sukobe nijedna ne želi, a nedostatak razvoja znači odliv stanovništva.

Hoće li Republika Srpska realizovati ranije zaključke Narodne Skupštine koji se odnose na vraćanje nadležnosti kada je riječ o vojsci, indirektnim porezima..?

-Republika Srpska će procijeniti kada će odgoditi ili realizovati svoje zaključke i uvijek će dati šansu dogovoru i miru prije nego što povuče konačan potez. Danas je posebno težak geopolitički trenutak te se i prema njemu određujemo prije nego što donesemo odluke.

BiH je dobila kandidatski status. Zadaci su poznati za dalji napredak na putu ka EU. Da li je to prilika da Srpska jača ili prijetnja za njene nadležnosti?

-BiH jeste dobila kandidatski status za članstvo EU i mi to treba da iskoristimo. Takođe da smanjimo miješanje stranaca u ustavnu strukturu ili njihovo arbitriranje, posebno u vezi sa kancelarijom visokog predstavnika i stranim sudijama. Prema Ustavu Evropske unije nove zemlje se primaju sa svojim specifičnostima, tako ni u Ustavu EU nema uporišta za mijenjanje nadležnosti u BiH i Republici Srpskoj i da ne zaboravimo - jedine nove granice od Drugog svjetskog rata, koje su međunarodno verifikovane i rezultat su međunarodnog ugovora su granice Republike Srpske. Stručnjaci za ustavno pravo znaju da međunarodni ugovori imaju premoć nad domaćim zakonodavstvom, kazao je Stevandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...