OŠTRA REAKCIJA NA DAČIĆEV DOLAZAK: "Republika Srpska nikada neće biti srpska država na tlu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, bez obzira na..."

"Pravo je na bosanskohercegovačkoj strani u ovome povijesnom trenutku i to moramo iskoristiti zarad budućnosti Bosne i Hercegovine, Evrope i Svijeta", navodi se u saopćenju.

  • Vijesti

  • 07. Jan. 2023  

  • 10

Najava dolaska Ivice Dačića na obilježavanje Dana entiteta je direktno miješanje u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine, ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ističu iz Insitituta za istraživanje genocida Kanada.

-Posjeta će imati nesagledivo destabilizirajuću prekretnicu u međudržavnim odnosima u Regionu i Evropi. Dačić bi morao poštovati odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se 9. januar kosi s ustavnim principima i ravnopravnošću drugih naroda koji žive u entitetu Republika Srpska.

"Pompezno organizovanje 9. januara i prisustvo Vlade Srbije ništa dobro neće donijeti ni Srbiji ni entitetu ni srpskom narodu u cjelini. Najava o dolasku na proslavu 9. januara, simbolizira legitimaciju zločina genocida u Bosni i Hercegovini, ali i otvorenu podršku negiranju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane aktuelnih vlasti u entitetu Republika Srpska.

Poručujemo jasno da entitet Republika Srpska nikada neće biti srpska država na tlu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, bez obzira na insistiranje održavanja paradržavnih ceremonija poput ove devetog januara. Poručujemo Dačiću da njegov nečasni politički čin dolaska u Banja Luku 9. udaljuje Republiku Srbiju od Evrope, a njega diskvalificira kao ozbiljnog političkog lidera.

Pravo je na bosanskohercegovačkoj strani u ovome povijesnom trenutku i to moramo iskoristiti zarad budućnosti Bosne i Hercegovine, Evrope i Svijeta. Od Visokog predstavnika očekujemo da temeljem ovlasti i odgovornosti za sadašnjost i budućnost Republike Bosne i Hercegovine, uvažavajući objektivnu istinu, pravo i pravdu, spriječi planiranu destrukciju i kaos u ovom dijelu Europe i svijeta", saopćeno je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...