ŠTA SE DEŠAVA U VELIKOJ BRITANIJI: Od posljedica infekcije bakterijom Strep A preminulo najmanje 30 djece

Streptokok grupe A (GAS) ili Strep A je vrsta bakterije koja se često nalazi u grlu i na koži. Može se prenijeti kašljanjem i kihanjem, kao i kontaktom kože od kožu.

  • Evropa

  • 07. Jan. 2023  07. Jan. 2023

  • 0

Najmanje 30 djece u Velikoj Britaniji umrlo je od posljedica bakterijske infekcije streptokokom grupe A od septembra, prema službenim podacima.

- Nažalost, do sada je u Velikoj Britaniji zabilježen 151 smrtni slučaj u svim starosnim grupama. Ova brojka uključuje 29 djece mlađe od 18 godina -  navela je zdravstvena sigurnosna agencija Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA).

Osim toga, prijavljena su tri smrtna slučaja djece u Sjevernoj Irskoj i Walesu, dok je javno zdravstvo Škotske potvrdilo smrt dvoje djece, čime je ukupan broj porastao na 34.

UKHSA je zabilježila 159 slučajeva invazivne streptokokne infekcije grupe A (iGAS) kod djece uzrasta od jedne do četiri godine između 19. septembra i 1. januara, u poređenju sa 194 slučaja u istoj starosnoj grupi tokom cijele sezone od 2017. do 2018. godine.

Međutim, državna zdravstvena agencija saopćila je da iGAS infekcije ostaju rijetke i da je većina slučajeva i dalje u starijim od 45 godina.

- Bilo je 35.616 prijava šarlaha - saopćeno je iz UKHSA.

Streptokok grupe A (GAS) ili Strep A je vrsta bakterije koja se često nalazi u grlu i na koži. Može se prenijeti kašljanjem i kihanjem, kao i kontaktom kože od kožu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...