VUK KOJI ŽELI DVA DANA DA NOSI ODIJELO MIROLJUBIVE OVCE: "Božićno primirje - pokušaj Putinovog maskiranja u čovjeka"

Kijev nikad neće prihvatiti pokušaj Moskve da anektira dijelove Ukrajine pa u principu i nema osnova za razgovor i pregovore sa Kremljem. Zapravo, samo raste uvjerenje u neophodnosti da se što brže izbaci Moskva iz sastava stalnih članova Savjeta Bezbjednosti UN, gdje je Rusija nezakonito zauzela mjesto SSSR poslije rascijepa Sovjetskog Saveza. Zemlja koja ima za cilj pripajanje tuđe teritorije mora biti isključena iz svih uvaženih međunarodnih institucija.

  • Evropa

  • 07. Jan. 2023  07. Jan. 2023

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Inspirator i krivac za najveći rat poslije 1945. dao je prijedlog ukrajinskoj strani za uspostavljanje Božićnog premirja. Vladimir Putin odlučio je da pokaže da u sebi ima čak i nešto ljudsko.

Pokušava to poslije uništenja Mariupolja, Borodjanke, kao i Buče, grada nadomak Kijiva, u kojoj je 64. ruska motorizovana brigada ostavila za sobom ostavila gomile ubijenih civila, silovane ukrajinske djece, starica i mladih djevojka, zbog čega je glavna Zvijer iz Kremlja dala toj krvavoj vojnoj jedinici zvanje gardijske. Maskiranje Putina u čovjeka kojem su bitne neke vjerske i ljudske stvari, kod Ukrajinaca ne prolazi. Znamo da je on vuk koji želi da dva dana nosi odijelo miroljubive ovce.

Interesantno je da je prijedlog za primirje dao FSB, odnosno njegov agent „Mihajlov“, koji istovremeno obnaša dužnost Moskovskog patrijarha. Putin ne vjeruje u Boga nego u FSB pa je jasno zašto je mirovnu ponudu saopštio patrijarh Kiril. Poslije pogibije 400 ruskih regruta i ranjavanja njih 300 u gradu Makejevka, potkraj okupiranog Donjecka, čitava Ruska Federacija bila je u šoku.  Zato Kremlju treba nekakav mali vremenski prostor i rikverc dok priprema nove ofanzive protiv ukrajinske vojske.

Predsjednik Turske Erdogan opet je predložio mirovne pregovori između Ruske Federacije i Ukrajine. Sa jedne strane turski predsjednik je u razgovoru sa Volodimirom Zelenskim podržao ukrajinski mirovni plan od deset tačaka, koji je baziran na principima poštovanja međunarodnog prava, uključujući norme o nepovredivosti postojećih granica i teritorijalnog suvereniteta Ukrajine nad cijelim državnim prostorom, garancije Kijevu međunarodne bezbjednosti u vojnoj, političkoj i ekološkoj oblasti. Predsjednik Turske ovaj plan je čvrsto podržao. Erdogan je ranije isto tako bio jako involviran u stvaranje koridora u Crnom moru za izvoz ukrajinskih žitarica na svjetska tržišta, prije svega u Afriku koja je već patila bez hrane.

Zahvaljujući Erdoganu Ukrajina je izvezla preko Odese više od 14 miliona tona hrane. Osim toga, turski predsjednik bio je lično angažovan u razmjeni zarobljenika. Erdogan podržava napore Ukrajine i UN, posebno MAGATE u pitanju deokupacije Zaporoške nuklearke, kao ekstremno opasnog energetskog objekta, kojim je Moskva ucjenjiva Ukrajinu i cijelu Evropu. Međutim, u razgovoru Erdogana sa Putinom šef Kremlja opet je počeo galamiti o nekakvim novim realnostima, a u stvari želi da legalizuje okupirane dijelove Ukrajine. Kijev nikad neće prihvatiti pokušaj Moskve da anektira dijelove Ukrajine pa u principu i nema osnova za razgovor i pregovore sa Kremljem. Zapravo, samo raste uvjerenje u neophodnosti da se što brže izbaci Moskva iz sastava stalnih članova Savjeta Bezbjednosti UN, gdje je Rusija nezakonito zauzela mjesto SSSR poslije rascijepa Sovjetskog Saveza. Zemlja koja ima za cilj pripajanje tuđe teritorije mora biti isključena iz svih uvaženih međunarodnih institucija.

Na dan  kad je Putin ponudio primirje čitava Ukrajina bila je pod uzbunama zbog vazdušne opasnosti, a grad Kramatorsk u Donjeckoj regiji bio je pod udarom ruskih raketnih sistema. To je prava suština Putinovog primirja. Politički lideri Evrope i SAD nijesu prihvatili prijedlog Moskve kao iskren gest za mir. Samo je Mađarska pozdravila inicijativu Putina. A da li je iko sumnjao. Mađarski promoskovski lobi poznat je u Evropi i nitko se ne čudi oficijelnim izjavama Budimpešte, jer je šef Kremlja je i njihov gazda.

Istovremeno, Vladimir Putin i ministar odbrane RF Sergej Šojgu službeno su ispratili u dugo putovanje raketnu fregatu „Admiral Gorškov“ koja je opremljena sistemom hipersoničkih raketa tipa „Cirkon“. Moskva ga smatra najnaprednim oružjem koje ne mogu zaustaviti postojeći protivraketni sistemi jer takva raketa ima brzinu veću od 5 hiljada kilometara na sat i mogućnost da leti na relativno niskim visinama što onemogućava njezino lociranje na vrijeme.

U toku ruske invazije na Ukrajinu Kremlj je već koristio hipersoničke rakete tipa „Kindžal“ kojima su pogodili niz ukrajinskih objekata, ali nisu imali nekakav odlučujući efekt na tok rata. U svakom slučaju Putin je rekao da fregata „Admiral Gorškov“ izlazi na vojno dežurstvo u Indijski i Atlantski okean, a kasnije će ući u Sredozemno more i spremna je da ispuni svaki zadatak koji joj postavi Moskva.

Na tom vojnom brodu su i balističke rakete tipa „Kalibr“. Putin i Šojgu, međutim, zaboravljaju da u doba rata u Ukrajini i taj nosač raketa sam postaje vojni cilj čim bude primijećeno sa satelita da se priprema lansiranje hipersoničkih raketa. "Admiral Gorškov" biće uništen, u to nema sumnje, samo je pitanje da li će uspjeti da  ispali rakete koje nosi. Sama naredba za ispaljivanje raketa značiiće kraj za brod i njegovu posadu. Jasno je da za Putina život ruskih mornara nema nikakvu vrijednost, ali uvijek postoji mogućnost neispunjavanja zločinačke naredbe. Putin mora biti svjestan da i sam postaje legalna meta ako izda Zločinačku naredbu.     

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...