MILANKO KAJGANIĆ POPUT DODIKA: Glavni tužilac Bosne i Hercegovine našao "rupu" u zakonu da ne kažnjava negatore genocida

Optužnica nema, a Kajganić kao papagaj ponavlja da imamo preko 40 predmeta, a da nemamo gotovo nijedan izvještaj podnesen od policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine i nemamo nijedne do sada podignute optužnice.

  • Vijesti

  • 07. Jan. 2023  08. Jan. 2023

  • 9

Datum obilježavanja Dana RS - 9. siječnja i 2015. godine proglašen je neustavnim. Od tada do danas Tužilaštvo BiH nije smoglo snage niti je pokazalo volju da procesuira one koji besramno i dalje obilježavaju ovaj neustavni dan.

Piše: A. Čorbo-Zećo za novinsku agenciju Patrija

Milanko Kajganić još nije pronašao neko pojašnjenje zašto ne procesuira one koji podrivaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Na njegovu sreću to je uspio naći u Zakonu koji je nametnuo Valentina Incka a koje se tiču ​​zabrane negiranja genocida. Optužnica nema, a Kajganić kao papagaj ponavlja da imamo preko 40 predmeta, a da nemamo gotovo nijedan izvještaj podnesen od policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine i nemamo nijedne do sada podignute optužnice.

“Sve prijave su u radu. Kada postupajući tužitelji budu smatrali da ima dovoljno dokaza za izvršenje kaznenog djela podizat će optužnice i onda ćemo vidjeti koje su odluke Suda po tom pitanju”, naveo je Milanko Kajganić, glavni tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Krije se kajganić i iza nedostataka sudske prakse.

„Što se tiče nedostataka sudske praske u odnosu na dopunu članka 145a. KZ BiH, u okviru Tužilaštva BiH rađena je analiza dostupne domaće i međunarodne sudske prakse te je utvrđeno da je konkretno u slučaju negiranja Holokausta Europski sud za ljudska prava zauzeo stanovište da se radi o zlouporabi prava na slobodi izražavanja što je u mnogim tužiteljima olakšano procesuiranje negiranja. Holokausta, što nije slučaj kod odredbe člana 145a KZ BiH (kod negiranja genocida i ratnih zločina treba dokazati da je ono takvo da bi moglo izazvati nasilje, za razliku od Holokausta gdje to ne treba dokazivati)“, kazao je Kajganić.

Na zabranu negiranja genocida čekalo se skoro tri decenije, zakonski smo konačno dočekali da se regulira ovo pitanje, ali efekta još uvijek nema.

Ne, Tužilaštvo BiH nijemo ga i povodom obilježavanja neustavnog Dana RS.

Krivičnim zakonom BiH neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava tretira se kao krivično djelo.
U članu 239. stoji:

-Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Tužilaštvo BiH koje je nadležno za vođenje istrage pravdali su se da nisu od Ustavnog suda BiH dobili rješenje kojim se konstatuje neizvršenje odluke Ustavnog suda, kao i identifikaciju pojedinaca koji odluku ne sprovode.

Odluka je donesena 26. studenog 2015. godine, rok od šest mjeseci istekao je 26. svibnja 2016. godine. Uz Tužilaštvo BiH svakako bi i Vijeće za implementaciju mira (PIC) i OHR trebali reagirati na političkom nivou zbog neupitnog podržavanja dejtonskog ustavnopravnog poretka.

Ali Tužilaštvo BiH svojim nečinjenjem pokazuje da su funkcioneri SNSD-a zaštićeni!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...