OGLASILA SE FORTINA NAŠA STRANKA: "9. januar negacija je svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina"

"U prvom redu radi se o pokušaju negiranja činjenice da je BiH država svih njenih naroda i građana koji moraju biti ravnopravni na svakom njenom pedlju", kažu iz Naše stranke

  • Politika

  • 08. Jan. 2023  08. Jan. 2023

  • 10

Povodom obilježavanja , neustavnog 9. januara, Dana Republike srpske oglasila se Naša stranka:

"Obilježavanje dana Rs 9. januara antiustavan je čin kojem je cilj negacija svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina kako onih propisanih ZAVNOBiH-om, tako i onih propisanih u Daytonu. U prvom redu radi se o pokušaju negiranja činjenice da je BiH država svih njenih naroda i građana koji moraju biti ravnopravni na svakom njenom pedlju.

Insistiranje na 9. januaru isključuje Bošnjake, Hrvate i Ostale iz ustavnopravnog poretka Republike srpske jer slavi dan kad je, također neustavno, proglašena Republika srpskog naroda u BiH, što je bio direktan poziv na rat i početak agresije. Podsjećamo, Republika srpska u Daytonu nije određena kao entitet jednog naroda, već svih građana i građanki koji u njoj žive. Svaki pokušaj njene etničke monopolizacije prijetnja je novim nasiljem.

Pozivamo sve građanke i građane da odbace obilježavanje ovog datuma i da se zalažu za promovisanje vrijednosti tolerancije, jednakosti i mira u našoj zemlji.

Svima onima koji unatoč odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Venecijanske komisije nastavljaju insistirati na ovom datumu kao zvaničnom entitetskom prazniku mora se pozabaviti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...