PREUZIMAJU PRIMAT: Tuzlanski aerodrom premašio godišnji plan, najavljuju jeftine letove za nove destinacije...

Sve to mora pratiti i infrastruktura, a trenutno se završavaju procedure vezano za radove na izgradnji trećeg odlaznog gejta.

  • Ekonomija

  • 13. Jan. 2023  

  • 0

Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) premašio je godišnji plan prevezenih putnika u 2022. godini, a direktor tuzlanskog aerodroma Dževad Halilčević ističe da je u prošloj godini prevezeno oko 480.000 putnika.

-Rekord je i dalje u 2019. godini, ali novembar i decembar 2022. godine bolji su u odnosu na 2019. godinu. Najprometniji je bio novembar 2022. godine sa oko 50.000 opsluženih putnika – kaže Halilčević za Fenu.

Od 1. novembra 2022. godine u zimskom redu letenja ostvarena je saradnja s kompanijom Ryanair, dok kompanija WizzAir ima svoja dva bazna aviona na MAT-u.

-Kompanija Rynair ima operacije na tri destinacije i to Beč, Memingem i Stockholm, dok WizzAir saobraća na 14 destinacija. Ugovor sa Ryanairom imamo do 2024. godine, a sa WizzAirom do 2025. godine - napominje Halilčević.



Broj prevezenih putnika možda bi bio i veći da do polovine 2022. godine nisu važila pandemijska pravila. No, u 2023. godini menadžment MAT-a ima još ambicioznije planove.

-Naš plan je da prevezemo oko 600.000 putnika. Nastojat ćemo da to ispunimo – naglašava direktor MAT-a.

Menadžment tuzlanskog aerodroma vodi razgovore i s drugim avioprevoznicima, a sa trenutnim partnerima se razgovara o eventualnom proširenju mreže letova. Sve to mora pratiti i infrastruktura, a trenutno se završavaju procedure vezano za radove na izgradnji trećeg odlaznog gejta.

-Taj projekat nam je veoma važan, kao i završetak atrija i parking. Bilo je u ranijem period određenih grešaka, nastojimo to ispraviti, i sve radove privasti kraju - podvlači Halilčević u izjavi Feni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...